Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Gody

Gody

W jakich miesiącach odbywa się sezon godowy kumaków dalekowshodnich ??

M.I.R.A.S.
    Guest

Re: Gody

Nie wiem, ale mój samiec kumkał od koćna stycznia do końca lutego , teraz przestał.

Hm...mój nie kumka ale lata za samicą i chwytą ją przednimi łapami w pachwinach :-/

CIEKAWE ZACHOWANIE

Mam dwa terra obok siebie, jedno z elaphe obsoleta a drugie właśnie z kumakami i gdy obsoleta pełza po terra i zblizy sie do szyby gdzie terra łącza się kumaki bronią się, największy samiec skacze i proboje gryźć a dwie mniejsze samiczki uciekają w przeciwległy kąt terra

Re: CIEKAWE ZACHOWANIE

Wsadz cos miedzy terraria, np. kawalek "tapety" z obrazem roslin takiej jak za akwarium sie kladzie, torche ozdobisz terrarium a kumaki nie beda sie dzieki temu stresowac.

Olek nie wsyztskie żaby łapią się pod pachami. Samiec kumaka w amplexusie chwyta samice własnie w pachwinach. A co do okresu gogowego to w naturze chyba tak jak u nas jest wiosna, ale pamiętaj że one nie są w naturze tylko w terrarium i gody beda miały wtedy kiedy im stworzysz odpowiednie warunki (można je przezimować obniżając nieznacznie temperature, karmiac mnieji skracając dzień). Z reguły kumkają i bez tego po prostu co jakiś czas.

Uprawnienia umieszczania postów