Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Hyperolius concolor

Mieszany widok

Hyperolius concolor

Witam
    Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem 3 zabek tego gatunku i mam kilka pytanek odnosnie ich hodowli
    1. Kiedy osiagaja dojrzelosc plciowa i jak rozroznic plec??
    2. Czy lubia spedzac duzo czasu w wodzie, pytam bo nie wiem czy im zrobic maly basenik
    3. Jak przebiega u nich rozmnazanie?? Kiedy beda kopulowaly? Ile jajek sklada smica?

I to chyba wszystko

djtommi
    Guest

Re: Hyperolius concolor

umiem odpowiedizec na 2 pytanie a wiec srednio lubia wode raczej nei beda do niej wchodzic ale pownnien byc plytki basenik tak na ich wysokosc. a reste odpowiedzi niestety musisz chyba poszukac na zagranicznych stronach np. http://www.pollywog.co.uk/caresheets.html tlyko ze tu masz inne Hyperoliusy a nie akurat tego ale wszystkie maja bardzo podobne wymagania. uwazaj z wilgotnoscia bo nie lubia bardo duzej
    pozdrawiam
    Tomek

1. Dojrzałość płciową osiągają po 6-18 miesiącach (niewiem ile konkretnie ten gatunek). Gardło samca ma kolor bardziej jaskrawy i jest bardziej ziarniste, pomarszczone. Samce pozatym "śpiewają" W porze godowej przedstawiciele obu płci moga różnić się kolorami.

2. Basen powinien być duży (1/4 powierzchni dna) głębokość około 10cm (większe szanse na rozmnożenie).

3. Jak stworzysz warunki: dłuższy dzień, częste spryskiwanie (po uprzedniej "suszy") Poczekaj jednak, niech się porządnie zaaklimatyzują, na rozmnażanie bedziesz miał czas. Samica składa dziesiątki-setki jaj (zależnie od wieku, kondycji, gatunku)

djtommi
    Guest

base nz tego co ja wiem nie powinien byc tak gleboki bo wszedzie pisza ze powinnien byc na wysokosc zabki czyli kolo 3 cm po drugie nie poprawi to rozrodczosci bo i tak skladaja jajka na lisciach nad woda a nie w niej. a Jesli chodzi o spryskiwanie to byo napisane gdzies ze duza wilgotnosc moze doprowadzic do ich choroby wiec radzil bym uwazac....
    pozdrawiam
    Tomek

Głęboki basen daje pewność żabkom, że nie złożą skrzeku na marne. Na pewno w naturze nie wybierają 3cm. kałuż, bo takie bajorko na nastepny dzień może być suche, a wtedy nici. Skrzek składają nad wodą lub na wodzie. Bardzo duża wilgotność nie wskazana, ale to nie znaczy, że są sucholubne, należy codziennie (wieczorem) zraszać małą ilością wody. Większa wilgotność powinna być podczas pory godowej, potem należy zmniejszyć i po paru tygodniach powrócić do normalnej.

djtommi
    Guest

z ta woda to nie chodzi o rozmanzanie tylko o to ze one nie zabarodz wode lubia i moga sie potopic dlateog na kazdej zagranicznej stronce pisza zeby byly plyciutkie.Bo zeby zlozyly skrzek to musze jeszcze odzyc

pozdrawiam
    Tomek

"potopią się" W życiu się nie potopią jak będą miały jak wyjść (korzeń, kamień), a nawet bez tego poradziły sobie.
    To że nie pływają/przesiadują w wodzie to nie znaczy, że jej nie lubią (płaz to płaz, z natury lubi wodę , rzekotki są przecież z regóły nadrzewne, więc nic dziwnego że 95% czasu spedzają "na piętrze".

i jeszcze jedno pytanko czy trzeba tym rzekotka dawac jakies witaminy jak tak to jakie??

Dzisiaj dawalem im swierszcze i sobie polowaly, zarabiscie to wyglada naprawde to sa super zabolki

djtommi
    Guest

raz na tydzien czy jakos tak mozesz dac witaminek znaczy sie posypac nimi swierszcze.tylko oby nie za czesto a napeweno lepiej sie poczuja
    pozdrawiam
    Tomek

A moje concolory,bo kupiłem razem z Łukaszem (iguana_12) nie jadły odkąd je mam
    Czyli od soboty.Dziś wpuściłem je już do fajnego terra,może coś skubną w nocy...

Uprawnienia umieszczania postów