Witam po dłuuuuugiej nieobecności na forum
Moje rzekotki ładnie podrosły, zastanawiam się, kiedy przyjdzie czas na gody W jakim wieku (ew. jakiej wielkości) rzekotki żabie są już dorosłe? I czy to istotne, kiedy (w jakim miesiącu) "zrobię" im porę deszczową? W opisie jest wilgotnośc rozpisana na miesiące, ale prawdę mówiąc dość trudno się do tego stosować, ogólnie staram się żeby wynosiła 70-80% (ew. spadki do 60% w ciągu dnia, jeśli nie ma mnie w domu żeby kontrolować).
Czy rzekotki zaczynają rechotać tylko w porze deszczowej, czy w ogóle rechotanie jest oznaką dorosłości (moje nie rechoczą)?
Aha, mam basenik, żabule (głównie samiec) lubią się w nim moczyć, ale trudno jest utrzymać temperaturę wody. Zazwyczaj jest jakieś 20 stopni, w nocy podejrzewam że spada razem ze spadkiem temperatury w terra - co będzie, jeśli pojawi się skrzek? Czy taka temp. wystarczy, czy będę musiała jakoś podgrzewać (i jak? boję się montować kabel pod zbiornikiem, bo basenik jest mały i nie chcę przegrzać). Według opisu optymalna temp. dla kijanek to 25 stopni, a co się dzieje przy niższej? Nie zaszkodzi im?