-
płeć rogatej
mam kłopot z okresleniem płci żabola,
mam zabę wielkości 7-8 cm w wielu ok 10 -12 miesiecy, byłem pewny ze to samiec ale teraz mam watpliwosci, dlatego mam pytania:
czy modzele godowe na łapie są widoczne cały czas czy tylko podczas pory godowej?
widziałem zdjecie jakie jest w TERRARIUM z listopada2002/nr1 i mój żabol napewno takich nie ma, prosiłbym jak ktos ma o fotki samca i samicy, chodzi mi głównie o te modzele i podgardle
aaa i na koniec pytanie o "szczekanie"
tylko samce maja taką tendencję czy nie zależy to od płci??
-
Re: płeć rogatej
Tylko podaj gatunek... Chodzi o żabe rogatą?
Pozdrawiam
Piotr
-
Sorx, nie widziałem tematu posta. Modziele godowe uwidaczniają się w okresie godowym i poza tą porą mogą być słabo widoczne. Z podgardlem to jest tak, że ciemnieje ono w trakcie rozwoju rezonatora, możliwe, że jako Twoja żaba "nie używała" go dużo dlatego może być mało widoczny. Z czasem staje się on o wiele wyraźniejszy. Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Piotr
-
a co ze "szczekaniem"? odgłosy wydają tylko samce czy wszystkie?? moja majlepiej lubi "dyskutować" z psem jak jedno szczeka to i zabol sie odzywa )
-
Wiesz, nie miałem nigdy do czynienia z rogatymi więc co do praktycznych rad jak chodzi o szczekanie to nie wiem Ona chyba wtedy nie korzysta z rezonatora, prawda? Jeśli korzysta to jest to samiec, bo w końcu samice nie mają rezonatorów ale wydaje mi się, że jako "szczekanie" określa się innego rodzaju dzwięki.
Pozdrawiam
-
no fakt skrzeczy paszczą
-
Uprawnienia umieszczania postów