-
Jaka żabka do tego ... ???
Witam. Od jakiegoś czasu przymierzam się dozabek i na początku chciałem lisciołazy, bo z plazami doswiadczenie mam zadne.
Otóż posiadam zbiornik o dosc idiotycznych wymiarach bo 90(szer)x30x30 i zastanawiam się czy ? i jakie zabcie mogl bym do niego wpuscic. oczywiście bylo by obsadzone roślinkami i wszystko super. Mam juz nawet filtr z odpowiednią pompką do małego wodospadu Ale to tak poza marginesem. A wracająco do sedna to interesowały by mnie takie zabki, które nie robiły by się na "starość" takie opasłe jak na przyklad rzekotka australijska ( o ile zdjęcie w jej opisie nie przedstawia zapasionego osobnika ).
Proszę więc o rady.
-
Re: Jaka żabka do tego ... ???
Witam
Bombina orientalis.
Pozdrawiam
-
-
dobre, zero doświadczenia i pierwszy pomysł - liściołazy - bo pewnie ładne ;-) Liściołazy oraz drzewołazy są najdelikatniejszymi żabkami i są "zarezerwowane" tylko dla zaawansowanych hodowców. Ponadto najtańsze kosztują średnio 80-100zł, rzadsze gatunki powyżej 200zł za sztuke itd. Poza tym trzeba je obficie i ciągle karmić owocówkami i wylęgiem świerszczy, na co nie wszyscy mogą sobie pozwolić. Co do rzekotek - niestety wszystkie rzekotki sa płazami nadrzewnymi, to znaczy że potrzebują terrarium wertykalnego w przestrzeni (wysokiego).
Kumaki kosztują średnio 20 zł - tansze są już chyba tylko karliki szponiaste za 5zł :> więc nie wiem jaką ofertę znalazłeś, że wydają ci się drogie :P Do takiego terrarium (choć zdaje mi się że ty masz po prostu akwarium polożone na boku :> czyż nie?) wejdzie z 5-6 osobników. Tylko pamiętaj ż kumaki potrzebują sporego zbiornika z wodą, najlepiej w proporcji 1:1 ziemia-woda i to terrarium twoje jest troche za niskie, jeśli chcesz zeby twoje zaby normalnie w nim pływały. Inne płazy tam się nie nadają (przynajmniej chwilowo nic mi do głowy nie przychodzi), moze tylko kassina maculata albo 1-2 żaby rogate.
-
Z tego co czytałem i słyszałem to lisciołazy są polecane nawet dla początkujących i wiem ile jakie kosztują. Nie rób ze mnie laika bo troche sie na terrarystyce znam i wiem ze wiele opisów jest albo złych albo przesadzonych. Wiem jakie zabki mają jakie wymagania i owszem, ten zbiornik to po prostu akwarium i nawet nie na boku ( bo wtedy byla by daremna wętylacja ) tylko normalnie ustawione, ale moge je tak przerobic ze bedzie bardzo dobre. Jezeli cos jest wertykalne to juz nie w przestrzeni, bo logiczne ze terrarium nie jest płaskie tylko przestrzenne i wychodzi z tego masło maślane ( przerost formy nad treścia - za dużo mądrych słów )
PS. Proszę o informacje gdzie kumaki kosztują 20 zł, bo ja tylko po 60 zl widziałem.
Dziękuję.
-
Ceny zalezne od sklepu-w biofilu kumaki po 25 zeta . Jeżeli nie masz jakiegokolwiek doświadczenia w hodowli płazów to kumaki wydają mi się jedynym rozsądnym rozwiązaniem. PS nie krytykuj ludzi ktorzy mają większe doświadczenie niż Ty.Pozdrawiam
-
Witam
Jak chcesz to kup sobie do tego Dendrobates auratus lub azureus bo one nie sa nadrzewne. I wcale nie trzeba miec doswiadczenia, zeby hodowac wrazliwe zabki. Ja zaczalem od chwytnic (wczesniej z plazow mialem tylko traszke) i jestem bardzo zadowolony i one tez. Po prostu naczytalem sie opisow i dbam o nie. Jak nie hodowalem wczesniej zadnych zab to nie oznacza ze jak zaczne od czegos ,,wymagajacego" to musi byc zle.
Pozdrawiam
-
Rickson : krytykuje nie dlatego ze ktos ma większą wiedzę, bo cenię sobie uwagi innych, lecz krytykuje sopsób traktowania z góry, jak idiote który nie wie co zrobić z metalową kuleczką.
Też uważam ze jest tyle opisów i osów zajmujących się płazami, że można zacząć nawet od tych bardziej wymagających i zapewnić im dostatnie życie polegając na tych właśnie opisach i doświadczeniu innych terrarystów.
-
Teraz ja powiem małe sprostowanie dla Double.
Naprawde sądzisz że jesteś mądrzejszy od innych i mozesz traktować ich z góry? Zachowujesz się jak 10 latek, jeśli masz gadać w ten sposób to lepiej daj sobie spokój, bo forum jest od tego żeby sobie pomagać, a nie bluzgać....
A te liściołazy to w sumie dobry pomysł.
Tu jest przydatny link:
http://www.balinka.com/pdfsetup.htm
Jeśli zmieścisz tam podwójne dno to powinno być oki. W opisach sprawdź sobie dokładnie które nie potrzebują wysokoiego terra - z tego co pamiętam to większość.
A Vittatusy (tak to się chyba pisze) mozna za 50 zeta około kupić.
Jak chcesz zrobić fajnie z akwarium terrarium, to możesz na gg do mnie się odezwać, bo sam tak robiłem.
pozdrawiam
-
czesc,
Double nie ma racji! Dendrobatesy (przynajmniej niektore gatunki) wcale nie sa zarezerwowane dla "zaawansowanych. Sa to dosc delikatne zabki i musza miec codziennie (zalezy od wieku)dostep do pokarmu w postaci muszek owocowych, skoczogonkow, mikro swierszczy, odpowednia wilogotnosc, wentylacje (ta jest super wazna!!) no i calej reszty o ktorej napewno czytales juz w opisach. Jesli im zapewnisz powyzsze to nie ma problemu, mozesz hodowac np D.auratus, leucomelas, azureus, galactonotus.
Co do zbiornika to powinien miec dobra wentylacje wiec nie wiem czy ten bedzie dobry.
Gdybys mial pytanka to pisz na maila.
Pozdrowionka
Uprawnienia umieszczania postów