Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: wysokość terra dla chwytnic.

wysokość terra dla chwytnic.

Jaki rozmiar terra dla chwytnic czerwonookich? I nie dawać mi linka do opisów gatunków. Bo zakładam, że te dane są wyolbrzymione. Jak w wielu przypadkach.
    Głównie mam zastrzeżenia do tej wysokości bo to naprawdę dużo100cm. Mogę się mylić jak każdy człowiek, dlatego piszę.

Re: wysokość terra dla chwytnic.

Żałujesz zwierzętom miejsca, w sumie pewnie że w niższym nie zdechną.

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Hahaha ...
    Moje chwytnice sa w terra 60/30/45 (dl/szer/wys)
    Wiem zaraz bedziecie mowili ze sie mecza ale to nie prawda, Jest im bardzo dobrze. Maja taki apetyt ze szok, codziennie samczyk kumka i sa zadowolone. Te wymiary w opisach dla żab zazwyczaj są mocno zawyżone. Wysokosc moze byc malutka jesli masz terra wieksze niz 50 cm i szersze niz 30 cm. Zabki beda sie bardzo dobrze czuc (no jesli bedziesz sie nimi dobrze opiekowal :] )
    Moje sa w takim terra jak podalem i sa bardzo zadowolone. :]]
    Pozdrawiam

KoReXoN myslę, że jak najwyższe się da. I to nawet nie chodzi o to, że jak będą miały 90cm. a nie 100 wys. jak w opisie to zdechną.. Moje terra mają 60cm. ale jak zwykle chciałbym mieć więcej.. chodzi po porstu o wygodę żab. W końcu w takim dużym beda miały większą swobodę, większe rośliny będziesz mógł dawać, lepiej się rozrosną. Po prostu im większe to (jak mi sie wydaje) wygodniejsze, zakładając oczywiście, że lubisz przy żabach pracować. W końcu większa powierzchnia - więcej do sprzątania. Podsumowując, ważne żeby był zachowane pewne minimalne wielkości, reszta to Twoja twórczość

Pozdrawiam
    Piotr

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Ja bym zrobil duzo wieksze terra, ale mam maly pokoik i sie nie miesci :]]
    Ale one i tak prawie nie skacza :]]
    Pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Wbrew pozorom większe terrarium = mniej sprzątania. One po prostu dużego terrarium nie są w stanie tak szybko zanieczyścić. A jak wiadomo płazy mają delikatną i wrażliwą skórę. W wilgotnym, ciepłym środowisku odchodzy rozkładają się i zamieniają w toksyczne, drażniące skórę substancje. Bądźmy poważni, metr wysokości w terrarium to naprawdę nie jest dużo. Te hodowle niemieckie które widziałem to terraria pk. 1,5-2 m wysokości z 8-10 żabami (grupa zawsze działa stymulująco na rozród). Poza ty w takim dużym łatwiej zapewnić im właściwe, różne gatunki roślin o odpowiednich liściach, bo Agalychnis są wybredne co do miejsca składania jaj. Liście raczej duże i kompletnie gładkie.

djtommi
    Guest

te twoje rzekotki fredomirek to bardzo chalasliwe bestie bo widze ze masz 3 samcow??
    Pozdrawiam
    Tomek

Silent_Dragon
    Guest

Witam
    Ja im sprzątam na bieżąco i na szczeście cały czas mam czysto :]]
    A te wskazówki dotyczące rozmnażania to wezme do siebie :]]
    Pozdrawiam

Witam!

Mimo wszystko uważam, że im większe terrarium tym sprzątanie jest trudniejsze. Niezależnie od wielkości zbiornika odchody powinny być sprzątane w miare na bieżąco i chyba źle może być odebrane zdanie "dużego terrarium nie są w stanie tak szybko zanieczyścić." bo na pewno nie miał Pan tego na mysli, że będziemy czekać aż cale podloże będzie pokryte warstwą odchodów (wtedy rzeczywiście większe terrarium - dłuższy okres bez sprzatania). Ale co do roślin to tak jak wspomniałem, im większe to lepsze, widzę to na swoim przykładzie gdzie rośliny niektóre rosną zbyt duże i muszę je przycinać i starac się, żeby rozwijały się normalnie.

Co do niemieckich hodowli to jakoś ja nie wyobrażam sobie u siebie w mieszkaniu terrarium wysokiego na 2 metry. Może kiedyś, jak będę miał swój dom, chociaż zapewne gdybym miał teraz warunki to nie czekałbym długo Zawsze staram się kupić terrarium tak duże jak to możliwe.

Pozdrawiam
    PIotr

dr Robert
    Guest

Można oczywiście się zapewniać, że w małym terrarium mają bardzo dobrze, tylko w jakim celu ? Przecież można nic nie pisać i będzie to tyle samo warte. Podobnie jak pisanie, że wymiary w opisach są zawyżone. Skąd takie przekonanie ? Człowiek może żyć w celi 2x2 metry, tylko czy ktoś chciałby żyć w takich warunkach ? Tym się własnie różni terrarystyka w Polsce od tej poza Polską; tam pytają jakie byłyby optymalne, duże terrarium w którym zwierzętom udałoby się zminimalizować brak przestrzeni wynikający z życia w niewoli, a tu pytają zawsze jakie może być najmniejsze możliwe aby zwierzę jakoś przetrwało .

Uprawnienia umieszczania postów