-
wysokość terra dla chwytnic.
Jaki rozmiar terra dla chwytnic czerwonookich? I nie dawać mi linka do opisów gatunków. Bo zakładam, że te dane są wyolbrzymione. Jak w wielu przypadkach.
Głównie mam zastrzeżenia do tej wysokości bo to naprawdę dużo100cm. Mogę się mylić jak każdy człowiek, dlatego piszę.
-
Re: wysokość terra dla chwytnic.
Żałujesz zwierzętom miejsca, w sumie pewnie że w niższym nie zdechną.
-
Witam
Hahaha ...
Moje chwytnice sa w terra 60/30/45 (dl/szer/wys)
Wiem zaraz bedziecie mowili ze sie mecza ale to nie prawda, Jest im bardzo dobrze. Maja taki apetyt ze szok, codziennie samczyk kumka i sa zadowolone. Te wymiary w opisach dla żab zazwyczaj są mocno zawyżone. Wysokosc moze byc malutka jesli masz terra wieksze niz 50 cm i szersze niz 30 cm. Zabki beda sie bardzo dobrze czuc (no jesli bedziesz sie nimi dobrze opiekowal :] )
Moje sa w takim terra jak podalem i sa bardzo zadowolone. :]]
Pozdrawiam
-
-
Witam
Ja bym zrobil duzo wieksze terra, ale mam maly pokoik i sie nie miesci :]]
Ale one i tak prawie nie skacza :]]
Pozdrawiam
-
Wbrew pozorom większe terrarium = mniej sprzątania. One po prostu dużego terrarium nie są w stanie tak szybko zanieczyścić. A jak wiadomo płazy mają delikatną i wrażliwą skórę. W wilgotnym, ciepłym środowisku odchodzy rozkładają się i zamieniają w toksyczne, drażniące skórę substancje. Bądźmy poważni, metr wysokości w terrarium to naprawdę nie jest dużo. Te hodowle niemieckie które widziałem to terraria pk. 1,5-2 m wysokości z 8-10 żabami (grupa zawsze działa stymulująco na rozród). Poza ty w takim dużym łatwiej zapewnić im właściwe, różne gatunki roślin o odpowiednich liściach, bo Agalychnis są wybredne co do miejsca składania jaj. Liście raczej duże i kompletnie gładkie.
-
te twoje rzekotki fredomirek to bardzo chalasliwe bestie bo widze ze masz 3 samcow??
Pozdrawiam
Tomek
-
Witam
Ja im sprzątam na bieżąco i na szczeście cały czas mam czysto :]]
A te wskazówki dotyczące rozmnażania to wezme do siebie :]]
Pozdrawiam
-
Witam!
Mimo wszystko uważam, że im większe terrarium tym sprzątanie jest trudniejsze. Niezależnie od wielkości zbiornika odchody powinny być sprzątane w miare na bieżąco i chyba źle może być odebrane zdanie "dużego terrarium nie są w stanie tak szybko zanieczyścić." bo na pewno nie miał Pan tego na mysli, że będziemy czekać aż cale podloże będzie pokryte warstwą odchodów (wtedy rzeczywiście większe terrarium - dłuższy okres bez sprzatania). Ale co do roślin to tak jak wspomniałem, im większe to lepsze, widzę to na swoim przykładzie gdzie rośliny niektóre rosną zbyt duże i muszę je przycinać i starac się, żeby rozwijały się normalnie.
Co do niemieckich hodowli to jakoś ja nie wyobrażam sobie u siebie w mieszkaniu terrarium wysokiego na 2 metry. Może kiedyś, jak będę miał swój dom, chociaż zapewne gdybym miał teraz warunki to nie czekałbym długo Zawsze staram się kupić terrarium tak duże jak to możliwe.
Pozdrawiam
PIotr
-
Można oczywiście się zapewniać, że w małym terrarium mają bardzo dobrze, tylko w jakim celu ? Przecież można nic nie pisać i będzie to tyle samo warte. Podobnie jak pisanie, że wymiary w opisach są zawyżone. Skąd takie przekonanie ? Człowiek może żyć w celi 2x2 metry, tylko czy ktoś chciałby żyć w takich warunkach ? Tym się własnie różni terrarystyka w Polsce od tej poza Polską; tam pytają jakie byłyby optymalne, duże terrarium w którym zwierzętom udałoby się zminimalizować brak przestrzeni wynikający z życia w niewoli, a tu pytają zawsze jakie może być najmniejsze możliwe aby zwierzę jakoś przetrwało .
Uprawnienia umieszczania postów