-
Re: wysokość terra dla chwytnic.
Witam
Ale z jedna rzeczą się nie zgodzę. Chwytnice są dosyć mało ruchliwe. Skacza tylko do żarcia, a tak to caly czas prawie siedza i wypatrują jedzenia. Czasami sie rusza i wejda do basenu lub gdzies poleza, ale nie biegaja ani bez powodu nie skacza wiec duzego wybiegu miec nie musza :]]
Moje znalazly sobie jedna miejscówke na szybach z przodu mniej wiecej na 3/4 ich wysokosci i w dzien tam spia, a w nocy to miejsce jest najdoskonalsze bo wszystko widac (cale terra i wszystko co nim lazi :]] )
Pozdrawiam
-
Poza ty w duzych terrariach łatwiej zamontować system deszczowy, a w przypadku Agalychnis deszcz to podstawa stymulacji godowej. Samo spryskiwanie nie wystarcza...
-
Nie wiem jak inni ale jeśli chodzi o terra to myślę, że za granicą mają większe chaty i tyle. Ja gdyby to zależało ode mnie to bym spał na podłodze. A cały poój był by w terrariach. Jedynym ograniczeniem jest mama. Więc proszę mi nie mówić, że wygoda zwierząt jest mi obojętna. Bo nawet w terra z agamą mam wentylator.
Poprostu rozwarzam stworzenie nowego terra z myślą właśnie o chwytnicach, i chciałem zasięgnąć rady. Jeśli już bym robił to na bank zamontował bym w suficie dyszę do deszczowania. I jeszcze pytanko, oprócz walorów wizualnych co sądzicie o foggerze? bardzo podnosi wilgotność? Jeśli macie w terra to jak reagują na to urządzenie wasze zwierzęta.?
-
Oczywiście musimy liczyć się z posiadaną powierzchnią, ale też z potrzebami zwierząt.
Fogger ma dwie wady: jedna - para spada w dół, więc musi być umieszczony gdzieś wyżej, druga - szybko "wypija" wodę z pojemnika w którym jest umieszczony, więc trzeba często uzupełniać, chyba, że tylko na krótko się go używa
-
Fogger jak najbardziej, wilgotność odpowiednia i pozatym piękny efekt (zwłaszcza w połączeniu z odpowiednim oświetleniem). Trzeba go tylko dobrze zabezpieczyć, najlepiej żeby był poza terra i przez otwór wentylacyjny dostarczał parę.
-
a mógłby ktoś podać optymalne wymiary terra dla nich?
-
ile chwytnic możn by trzymać w tym terra 180/100/35(wys/dł/szer)?co myślicie o wodospadzie i jakie gatunki roślin dać do terrarium
-
Witam
Myśle że 10 sztuk mozesz spokojnie w nim trzymać :]]
Pozdrawiam
-
Maksymalnie 4 sztuki. Wodospad jak najbardziej.
-
Witam
Jakim cudem?? W takiej wielkosci terraium w Niemczech na zdjeciach widzialem po 12 sztuk!! On ma wys. prawie 2 m (u mnie w domu byloby prawie pod sufitem!!)
Wedlug mnie spokojnie mozesz 10 sztuk hodowac. Terraium 1m na prawie 2m jest naprawde wielkie i z miejscem dla chwytnic nie bedzie problemu.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów