-
-
Re: Świetne Dziwactwo
to nic dziwnego,większość płazów w sytuacjach stresowych wydala z siebie zgromadzone w ciele płyny:nic dziwnego że ciecz była bezwonna i bezbarwna bo to czysta woda...To normalna reakcja na stres!Co do temperatury to uważaj gdyż może łatwo się przegrzac,więc do czasu gdy sie dokladnie nie dowiesz co to za żabka i jakie ma wymagania co do temp. lepiej utrzymuj na poziomie 25 stopni,przynajmniej ja bym tak zrobił.Pozdrawiam
-
-
Bardzo mi się podoba ustalanie warunków hodowli bez znajomości gatunku i na podstawie doświadczeń ze sklepu. Rozbrajające...
-
No przepraszam ale mówiłem juz że mam doświadczenie w rzekotkach i wiem jakich warunków wymagają leptopelisy i hyperoliusy,i zapewniłem jej takie optymalne warunki.Dowiem się dokładniej co to za żabol to wtedy zobacze jak będzie,bo póki co terra jest typowo tropikalne i pod rzekotki własnie ;]
-
25 stopni z pewnoscia nie zaszkodzi ale 29 to moze sie okazac za duzo,płazy nie są tak ciepłolubne jak gady więc ja bym uważał.co do strumienia-widocznie sporo miala "zmagazynowanej " wody,z pewnoscią to nie żaden jad...
-
BooYaKa, Twoje pytania sa naprawdę typowe dla 'osób z doświadczeniem z rzekotkami'... Zresztą z Twojego profilu aż zieje doświadczeniem z żabami... Jak napisał Rickson płazy sa niezwykle wrażliwe na wysokie temperatury, wobec czego w przypadku nieokreślonego gatunku upieranie się przy trzymaniu żaby w tak wysokiej ewidentnie wskazuje na nieznajomośc tematu...
Jezeli w sklepie powiedziano Tobie, że żaba to najprawdopodobniej gatunek z rodzaju Leptopelis lub Hyperolius to z nieukrywaną satysfakcją musze przyznac Tobie brak jakiejkolwiek wiedzy...Poczytaj trochę informacji (nawet z internetu), a dowiesz się, że temperatura 29 st C może przynieść opłakane skutki... Ona straci życie...Ty tylko wydane na nią pieniądze...
bez pozdrowień, hatiras
-
Temperatura za wysoka jak dla "rzekotka sp." zresztą wilgotność też.
Opisz jak wygląda, jakie ma kolory, ile ma cm itd.
-
hatiras kiedyś mialem żaby,więc teraz ich w profilu nie ma.Według mnie to leptopelis,ale w necie nie ma jej fotki,przynajmniej w googlach i tyle.Temperature ma już 25C a wilgotność mniejszą :P Mówie że jak najszybciej zrobie foteczki i dam je tu
-
Bez najmniejszego problemu znalazłem foty Leptopelis na googlach...
http://images.google.pl/images?q=leptopelis&hl=pl
czy na altaviscie...
http://www.altavista.com/image/resul...=all&miwxh=all
Najprawdpodobniej będzie to Leptopelis vermicularis(jezeli to ten rodzaj), właściwie tylko z tym gatunkiem spotkałem się w Polsce.
Odrobina chęci i znajdziesz informacje dotyczące hodowli tego gatunku.
hatiras
Uprawnienia umieszczania postów