-
Potrzebne informacje
Witam!
Miałem przed chwilą taką dziwną sytuację... możliwe, że wcale nie jest ona taka dziwna a najzwyczajniejsza a ja wyolbrzymiam. Rzekotka żabia (ok 5cm.) polowała na świerszcza który znajdował się w basenie o głębokości wody ok.8-9cm. W basenie jest trochę cieplejsza woda od powietrza. Żaba wskoczyłą do basenu (niestety nie "wycelowała" w świerszcza) i uczepiła się dużego kamienia wystając do połowy z wody. Nagle zaczęła powoli "zjeżdzać" z tego kamienia i zeszła na dno basenu... poczekałem chwilę ale żaba nie miała zamiaru wychodzić spod wody... dlatego po chwili ją wyjąłem i położyłem na gałęzie. Mam pytanie, wiem, że rzekotki nie są najlepszymi pływakami i czy to było całkiem normalne zachowanie, że ona sobie poszła na dno na chwile (krótszą bądź dłuższą) ?Ile taka rzekotka może wytrzymać pod wodą?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Piotr
-
Re: Potrzebne informacje
nie jestem ekspertem ale może ona sie zwyczajnie Ciebie przestraszyła i dlatego się schowała pod wodą? Pływakami dobrymi to może i nie są ale dostatecznie dobrymi zeby nie utonąć,przynajmniej tak mi się wydaje...Pozdrawiam
-
Ok, dzieki za radę. Rzeczywiście po rozmowie z innymi doszełem do wniosku, że mogła się wystraszyć. W kazdym razie dzieki. Ale nadal nie wiemy na pewno ile moga pod wodą wytrzymać?
Pozdrawiam
PIotr
-
Zapewne może przetrwać długo, trzeba pamietać, że płazy oddychają też skórą. Ale basen powinien być taki, aby mogła się swobodnie wspiąć jeśli ma ochotę wyjść. Są płazy, które dość łatwo się topią np. gatunki z rodzaju Dendrobates czy z ogoniastych salamandry. Wydaje mi się, że rzekotki do takich nie należą, a w każdym razie nie spotkałem się z ostrzeżeniami, aby uważać na niebezpieczeństwo utopienia ( a tak piszą o drzewołazach).
-
Dziękuję, o takie upewnienie właśnie mi chodziło. Ma kam ień i wystający korzeń także z wyjściem nie powinno być problemów
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!
Uprawnienia umieszczania postów