Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: ODPŁYW WODY

ODPŁYW WODY

Mam zamair zrobic nowe akwaterrarium i odpływ wody. W dnie wywiercic dziórę i założyc jakis zaworek. Czy mozecie mi doradzic jak to zrobic?

Re: ODPŁYW WODY

Zwykły kranik lub korek od zlewu.

rozumiem ze kranik ma byc zamontowany w szkle... wiec raczej ciezko bedzie Ci wywiercic otwor musial bys urzyc specjalnego wiertla do szkla mozna je kupic w sklepach budowlanych ale i tym niezawsze sie udaje i moze peknac cala szyba najlepiej zwruc sie z tym do szklarza. potem jakis zaworek o duzej srednicy zeby nie zatykal sie jakimis brudami z wody wystarczy przykleic go na zwykly sylikon zycze powodzenia !am nadzieje ze pomoglem

chrzanu
    Guest

tylko jezeli to jest duze terra do uwazaj zeby przy spuszczaniu wody dno ci nię pękło. najlepiej jest ściągać szlałfikiem :] ja zawsze tak robie, przez balkon na dół do beczki a beczke ze śmierdząca wodą gdzieś siętam wylewa :]

Dzięki za rady. Chrzanu A dlaczego moze peknac dno w akwaterrarium?

Dno może pęknąć bo dno terrarium będzie osłabione w miejscu gdzie będzie wywiercona dziura na kranik. jak będzie dużo wody to będzie duży napór...

Szkło pęka podczas wiercenia pod wpływem naprężeń i punktowego wzrostu temperatury.
    Sam otwór / zależy jeszcze jak wielki - ale na kranik raczej duży nie będzie/ nie powinien osłabić szkła na tyle aby doprowadzić do pęknięcia.

Wszelkie otwory najlepiej uwzględnić przy zamawianiu akwarium, wtedy szklarz wywierci otwór jeszcze przed sklejeniem całości, a jak coś nie wyjdzie to nie twój problem. Jeśli chodzi o zawór to w taki otwór najlepiej wstawić śrubunek albo coś ala grzybek, i dołączyć dowolny zawór hydrauliczny na kawałku węża (aby przy manipulowaniu zaworem nie powodować naprężeń w szkle). Spust musi mieć minimum 1/2 cala inaczej się będzie zpychać. Najlepiej dobrać sobie co wstawisz w dno a potem zamawiać otwór aby był odpowiednio dopasowany. Zapraszam na moją stronę albo na gg.

Uprawnienia umieszczania postów