Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Uzdatniacze ?? czy potrzebne

Mieszany widok

Uzdatniacze ?? czy potrzebne

Znajomy mi powiedział, że stosuje uzdatniacz do wody w akwarium...
    Czy uzdaniacze są skuteczne ??
    Jak jest z nimi w przypadku ryb, płazów ???
    Czy nie podtruwaja one zwierzątek ??
    Jaki uzdatniacz najlepiej stosowac i w jakich ilośćiach ??

Re: Uzdatniacze ?? czy potrzebne

Najlepiej uzdatniać wodę napowietrzając ją przez (conajmniej) 24h.

uzdatniacze usuwają zanieczyszczenia i chlor(neutralizuja) dzięki temu woda kranowa staje się zdatna dla zwierząt aquariowych, niektóre(w zalezności od firm,które je produkują )oferuja uzdatniacze zdolne "do zwalczania wszelkich pasozytów" wywołujących pleśniawki,ospę itp ja zawsze używam uzdatniacza i tobie też polecam chyba ze masz niechciane rybki,wiesz lepiej zapobiegać niż długo leczyć

A czy takie uzdaniacze można dawaćdo akwarium z rybami, płazami (np akselotl) ???
    Czy trzeba osobo ??

Medussa
    Guest

Ja zawsze daje uzdatniacze i (odpukac) mój aksol rosnie zdrowo i wesoło

A czy teraz woda jest chlorowana (przynajmniej w Poznaniu) bo ja nie czuje smrodu od chyba 3-4 lat.
    Moze to jest teraz jakis inny proces uzdatniania - ozonowanie albo cos w tym rodzaju

Kwakwa
    Guest

Ja uzdatniam wode zawsze i moje akolotki są zdrowe, sa z nimi rybki (a raczej jedna ) i też wszystko OK. Co do chloru to woda powinna być odstana i wtedy chlor wyparowuje. Pozdrawiam

możesz im dawać razem, ponieważ jak sądze uzdatniacz jest uniwersalny. miałam kiedys aksolotla i mieszkał z rybami koniec tego był taki że bojownik obgryzł mu skrzela ...

bojownik??
    To musiał mieć chyba samice... Bo jak nie ma to są to jedne z najspokojniejszych rybek jakie miałem. U mnie pływa razem z neonkami i karlikami szponiastymi i nigdy nikogo nie zaatakował...

może był nawiedzony moje aqua to istna dzungla i takie panują tam reguły do dnia dzisiejszego...

Uprawnienia umieszczania postów