-
Re: hyperolius fusciventris
dzięki za odpowiedź
"ja polecal bym zgecydowanie jakies arrow frogs - za 50 zl mozna juz mies Phyllobatesa vittatus, one sa aktywne w dzien, a wymagaja tych samych warunkow prawie "
hym... a gdzie to można dostać??
moje akwaterra ma:
23x54 - podstawa i 60 cm wysokości
Mam dużą część wodną, miejsca suche, średnio roślinność (dopiero rośnie, gęstnieje). W wodzie jest pare nieagresywnych rybek i karliki szponiaste. Wyjście z wody po zanurzonym częściowo korzeniu... To mniej więcej moje warunki.
Czy potrzebują UVB - bo raz czytam że płazy potrzebują, raz że niepotrzebują... jak to jest?
I fakt, że wolałbym coś o aktywności dziennej, choć i nocna może być - zamontuje sobie oświetlenie księżycowe.
Czy muszę osłonić żarówkę? mam narazie za szybą, ale chciałem dać do środka, żeby podnieść temperaturę. I czy dużo łażą po szybach?
Pozdrawiam michał wajda
-
wiec tak rafnoe dal oferte poszukaj sobie maja phyllobatesy
troche male to terra 54x23x60 mysle ze na pare powinno wystarczyc, w tym przypadku lepsze byly by jakies drzeowlazy typowo nadrzewne, mozna wykorzytsac duzo wysokosc
jesli mialy by w rachube wchodzic wlasnie one to terra do przerobki, przedewszytski powinno byc poddowjne dno, ruszt denny aquaszuta z poprzeplatanym kablem, na to gruba warstwa keramzytu jakies 20 cm, z czego 15 caly czas w wodzie powinno byc, czesc owna plytka 2-3 cm
co do uv-b zawsze jest korzystne 2.0 wystarczy
zarowek nie stosuje sie w tego typu zbiornikach tylko siwetlowki i kabel (kabel po termoregulator)
tutaj linki:
http://www.balinka.com/pdfsetup.htm - przyklad budowy terra
jest tego duzo w necie pod haslem arrow forgs, dendrobates poszukaj
musisz sie zastanowic bo jesli juz cos tam Ci rosnie to szkoda niszczyc, moze warto rozejzec sie za czyms innym jakas jaszczurka
-
więc napaliłem się troskzę na te argusy... Mam już praktycznie gotowe akwaterrarium. Zresztą chcę naraz hodować i rybki, i karliki szponiaste i coś jeszcze. Myślałem o Argusach. Może wymiarami wydaje się małe, ale jest w przemyślany sposób zrobione, jeszcze tylko górę zrobię - jakieś gałązki i będzie oki.
Żarówki dają ciepło... przemyślę to jeszcze. Bo różne opinie słyszałem, niektórzy dla płazów stosują żarówki. Moje akwaterra jest wysokie dodatkowo, więc wydaje mi się to dobrym pomysłem. W razie czego wyprowadź mnie z błędu.
p. s.
jadę teraz na wakcje, więc masz troszkę czasu na przemyślenie tego co napisałem. Bardzo Cię o to proszę. Dodatkowo załanczam linki:
http://terrarystyka.com.pl/forum/alb...hp?pic_id=1118
http://terrarystyka.com.pl/forum/alb...hp?pic_id=1119
dodam, że teraz korzeń stoi (ten po prawej) na kamieniach, i jest pompowane powietrze do środka przy pomocy pompki akwariowej. A roślinki ładnie rosną - będzie jeszcze bluszcz na tylniej ściance rozpleciony, ale obecnie się jako sadzonka rozrasta ;-)
za 1,5 tygodnai wracam i kończę to terra. Chciałbym dokonać zakupu - doradź mi co - bardzo Cię o to proszę. Jeżeli decydował bym się na argusy - to co musze jeszcze zrobić w nim. Na górze będzie sporo gałązek. Chyba że są niepotrzebne?
pozdrawiam i dziękuję za rady
-
no ja jednak zrezygnowalbym z zarowek
gazezie jak najbardziej najlpiej z kroka (patrz biofil) jest on bardzo dobry bo nie plesnieje, a nie wiem jak u Ciebie z wentylacja
bajorko jaka ma glebokosc ?
ja wrzucil bym tam kumaki, same plusy:
- aktywne w dzien
- oswajaja sie, moj np. p[obieral pokarm z pesety
- idelanie pasuja do Towjego terra, bez zadnych zamian, nawet zarowki nie potrzebne bo siwetlowa dogrzeje, temp. wystarczy 22-44 dla wszystkich zwierzakow jakie tam masz (nie wiem co za rybki)
takze ja stawial bym na kumaki
-
tylko ja się na te argusy już napaliłem. Co do kumaków, to bardziej w sumie mi pasuje nocna/wieczorna aktywność. Bo to wtedy mam czas wolny, jestem w domu na tyle, bym mógł sobie je obserwować. Więc wolałbym nawet raczej zmierzchową aktywność. Kumaki mają zresztą silny jad, o czym mnie już paru hodowców ostrzegało.
woda ma około 10 cm głębokości, ale jest w niej pełno roślinności, mocnej, na której można przebywać (żaby, nie ja ;-) ) i wygodny korzeń do wyjścia. W wodzie zresztą są karliki i wolałbym coś, co abrdziej lubi na zewnatrz siedzieć...
p. s.
świetlówka mocno grzeje?
-
kumaki maja silny jad - tak cos wiecej ?
-
gość w zoologicznym mi mówił, że padają przy nich niektóre ryby, rzekotki itp.
-
o to dziwne ... mnie tam nic nie padlo
Uprawnienia umieszczania postów