-
Re: Terrarystyczne cele i plany
"Niestety w Polsce brak sprecyzowanych hodowli, jest sporo osob trzymajacych kilkanascie gatunkow, ale sprecyzowana hodowla tego nazwac nie mozna."
"Przez sprecyzowana hodowle rozumiem, trzymanie np samych gadow, albo owadow. "
Chyba sam siebie nie rozumiesz bo sam sobie zaprzeczasz.
-
Re: Terrarystyczne cele i plany
Ja jestem za traktowaniem hodowlii hobbystycznie. Można oczywiście oczekiwać profitów materialnych - ale na pewno nie można traktować hodowli jako źródła utrzymania! Oczywiście na zdrowy rozsądek dotyczy to Polski, w USA (nie tylko) są hodowcy którzy żyją z tego całkiem nieźle ale moim zdaniem w Polsce to nie realne. Przu dużej hodowli koszta utrzymania zwięrząt zwiększają się bardzo szybko (prąd, karma, inne sprawy takie jak podłoże itp) do tego przy hodowli nastawionej na zarbianie trzeba zarejestrować działalność gosp. - inaczej mogą być spore problelmy. Sumując to wszystko trzeba sprzedać sporo.....całkiem sporo zwierząt żeby wyjść na swoje.(jeszcze raz powtarzam, że sytuacja dotyczny Polski, na zachodze hodowca sprzeda miot 5 regiusów piebald i to moze pokryć mu juz koszty przy średniej hodowli . Oczywiście najlepiej jest wykorzystać piniądze uzyskane ze sprzedazy zwierząt na budowanie nowych - lepszych zbiorników oraz zakup nowych, często wymarzonych gatunków. To tylko moja opinia - na ten temat poglądy są na pewno rózne.
Uprawnienia umieszczania postów