ja swoje 3 karliki hoduje juz ok.4 lat.
przede wszystkim chcialam powiedziec, ze karliki, jak wszystkie zaby, jak najbardziej oddychaja powietrzem atmosferycznym!, co jakis czas (ok. co 15 minut) podplywaja do powierzchni wody by go zaczerpnac. z tego powodu poziom wody nie powinien przekraczac 15cm gdyz sa male i meczylyby sie zbytnio podplywajac po powietrze.
czesto takze siedzą oparte na roslinach plywajacych pod powierzchnia wody z wystawionymi na powietrze ryjkami, a takze "wisza" pod powierzchnia wody i czasem tak "spią". ogolnie oprocz wiszenia lubia przede wszystkim rozne kryjowki, pod kamieniami itp, czasem wszystkie 3 wepchaja sie pod jeden maly kamyk, fajnie to wyglada
niby nigdy nie wychodzą ale mojej samicy cos ostatnio odbilo i probowala wyjsc, podczas gdy tamte siedzialy jak zwykle spokojnie:|.
rozmiar akwa masz dla nich az za duzy ale oczywiscie to bardzo dobrze.
ja karmie swoje co 3 dni, zestaw taki jak podala Double, nie gardza tez malusienkimi kawaleczkami ryb czy watróbki, ale zeby tak je karmic pesetka mieskiem to trzeba miec cierpliwosc... :-/
a trzeba przyznac ze zwierzatka te sa moze nie tak efektownie ubarwione ale za to kochaniutkie