Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Bufo bufo - pora godowa

Bufo bufo - pora godowa

Witam!

Po pierwsze dziękuję Dr Robertowi za odpowiedzi w innym poście. Dziękuję również za doradzenie mi, że kupienie książki "Płazy i gady Polski..." L. Bergera nie jest wyrzuceniem pieniędzy. Kupiłem i rzeczywiście jestem zadowolony.
    Mam pytanie na temat Bufo bufo czy w momencie kiedy zaczyna gody na przełomie marca i kwietnia to do kiedy one twają? Czy są tymczasowe czy trwają przez długi okres? Czy może jest tak, że w tym czasie są po prostu naintensywniejsze?

Pozdrawiam, Piotr

dr Robert
    Guest

Re: Bufo bufo - pora godowa

Dużo zalezy od pogody, jak jest ciepło trwają krótko, jak zimno to dłużej. Zwykle kilka tygodni. Ropuchy rozpoczęły już gody (przedwczoraj byłem w terenie), ale jaj jeszcze nie składają. Teraz zimno, więc na parę dni się przyczają, a jak tylko zrobi się trochę cieplej " woda zabulgota" i za 1-2 tygodnie pojawią się pierwsze jaja. W drugiej połowie kwietnia na nizinach jest już zwykle po godach, ale w górach czy na płn. wsch. Polski mogą trwać jeszcze w pełni.

Widział Pan ropuchy? Nie wiem co robię ja w takim razie robię źle. Ale nie poddam się. A widział je Pan w dzień czy w nocy? I mógłbym prosić o miejsca w których były? Tzn. czy już w wodzie kumkające czy w wędrówce do zbiornika np. przy brzegu.

Właśnie znalazłem w internecie dzwięk ropuchy szarej. Mogę prosić o identyfikacje http://www.unipv.it/webcib/clip.html .

Pozdrawiam, Piotr

dr Robert
    Guest

Na starorzeczach widziałem, ale są już wszędzie tam gdzie co roku; najczęściej wybierają stawy, większe rowy. Trzeba trochę postać przy brzegu w różnych miejscach, odzywają się pojedynczymi dźwiękami, tak jak na przytoczonej stronie internetowej. Niektóre były już w ampleksus, ale większość pływała pojedynczo. Widziałem kilkadziesiąt dorosłych w wodzie, w dzień, wędrówki chyba już mają za sobą, przynajmniej większość jest w wodzie. Nieliczne samce odzywały się. Lepiej poczekać aż się trochę ociepli, będą bardziej aktywne.

Dziękuję za odpowiedź. Tymbardziej dla takiego natręta jak ja . Podobno ma się teraz ocieplić i podobno ma być w poniedziałęk 13*C, wtedy pojadę to mam nadzieję, że już będzie lepiej. Może mój błąd polega na tym, że raczej chodziłem przy brzegu i wypatrywałem - nie stałem?

Pozdrawiam, Piotr

Kolejne pytanie, nasuwają mi się stopniowo, mam nadzieję, że nie są natrętne.

Czy wzięcie pary w ampleksus może być niebezpieczne dla żab? Nie chciałbym ich uszkodzić.

Czy samiec jak to wyczytałem w pewnej ksiażce rzeczywiście jest aż tak niebezpieczny w porze godowej?

Pozdrawiam, Piotr

Czesc
    Ja od siebie dodam, ze bylem w terenie w zeszly weekend i musze powiedziec, ze tyle ropuch na raz nie widzialem.
    Wiekszosc byla juz w wodzie, co najmniej kilka par w ampleksusie.
    Na podmoklym brzegu musialem patrzec pod nogi, zeby ich nie zadeptac.
    Oprocz tego widzialem pare samcow zaby moczarowej.
    W ten weekend mam zamiar zrobic zdjecia.
    Mark0wy

Ale napisalem
    Tyle ropuch dotad nie widzialem - mialo byc :0
    Bylo ich baaardzo duzo.
    Byly miejsca, ze na 1m2 bylo okolo 10 sztuk.
    Pozdrawiam
    Mark0wy

Ja się załamię .. ja nie mogę znaleźć ani jednej .. czemu!!!??? Nie rozumiem już tego zupełnie!

Pozdrawiam, Piotr

Uprawnienia umieszczania postów