Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: co to jest..........

Mieszany widok

co to jest..........

A więc przypomnialo mi sie o tym dziwnym stworze jak oglądałem opisy płazów na terrarium. Było to tak: pewnego dnia jak kopałem u babci na wsi dżydżownice na ryby, "wykopałem" jakąś czerną powolną jaszczurke nie miala żadnych kolorowych plam i wyglądała mniej wiecej jak ta www.terrarium.com.pl/traszkachinska.php tylko że ta jest przecież chińska. Dodam że nie znam sie na płazach a może to był gad(ale chyba raczej nie) nie mam pojecia. Moje mytanie to co to może być?
    P.S.
    zostawiłem zwierzatko w spokoju

Re: co to jest..........

To była prawdopodobnie traszka zwyczajna dziwi mnie że się znasz na płazach a o tym nie wiesz Na okres godowy masowo wędrują do stawów samce wtedy "przebierają się w godowy kubraczek "Są wtedy ciemne w jaskrawe plamki (czerwień ,pomarańcz,żółty)na spodniej części ciała ,na ten czas wyrasta im fałd skórny na plecach i ogonie, istne małe smoki.Prawdopodobnie walczą z sobą o samicę albo to jakiś taniec godowy nie wiem, ale jeden samiec przed drugim eksponuje swój pióropusz i się pręży.Po godach kolory bledną a fałd zanika.Widocznie trudno by im było się potem poruszać na lądzie.Samiczki nie są aż tak majestatyczne i kolorowe .Największe jakie widziałem mają 15 cm. Jeśli coś źle napisałem niech mnie ktoś poprawi bo są to tylko moje obserwacje .

Grażynka wynij to "dziwi mnie że się znasz na płazach a o tym nie wiesz "Nie zauważyłem "nie " w pytaniu hihihih sorki

dr Robert
    Guest

Jeżeli traszka miała pomarańczowy brzuch bez plam to mogła być traszką górską, żółty z prawie czarnymi plamami to grzebieniasta.

ej to traszki żyjąpod ziemią??

nie żyją pod ziemią one tylko chowają się tam ,wchodzą w różne zagłębienia norki szczeliny.W czasie upału zawsze pod ziemią wilgoć znajdą.

Uprawnienia umieszczania postów