Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Hyla meridionalis

Hyla meridionalis

Tak się zastanawiam, czy jest zakazane prawnie trzymanie (hodowanie) tej rzekotki w domu? W końcu to nie Hyla arborea i mimo podobieństw gatunek jest inny. Co o tym sądzicie? Odpowiedzi doktorów mile widziane

Pozdrawiam, Piotr

dr Robert
    Guest

Re: Hyla meridionalis

Obecnie nie ma problemu, gatunek ten nie jest na listach CITES, nie podlega w Polsce ochronie. Kiedyś był to podgatunek naszej rzekotki drzewnej (Hyla arborea) i był wówczas pod ochroną), ale obecnie to odrębny gatunek (taka sama sytuacja jest z jaszczurką zieloną i jej podzieleniem na Lacerta viridis - chronioną w Polsce i Lacerta bilineata - dotychczasowym podgatunkiem j.zielonej z Europy Zachodniej).
    Natomiast Hyla meridionalis jest chroniona prawem UE. Nie wiem jak będzie to po 1 maja 2004, nic nie słyszałem na ten temat. W nowelizacji ustawy o ochronie przyrody też chyba tego nie ma podczas gdy unijne dyrektywy zmuszają nas do objęcia ochroną właściwie wszystkich europejskich i wielu pozaeuropejskich gatunków (w UE pod ochroną jest wiele gatunków, których nie obejmuje CITES, lista unijna jest większa niż CITES-owska). Przewiduję duży bałagan.

rafnoe
    Guest

Re: Hyla meridionalis

sie ma.tu rafnoe.mam do sprzedanie fajowe zabki phyllobates vittatus po 60 zl.szt z wlasnej hodowli takie 2-3 cm.jedzace.bede na gieldzie w swietochlowicach jakby co.pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów