Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: dziwna traszka

Mieszany widok

pietrek3
    Guest

dziwna traszka

w sklepie zoologicznym widziłem pewne ciemne zwierzątko, trochę podobne do aksolotla, ale o jakąś połowę mniejsze. Sprzedawca powiedział mi, że to jest traszka, ale tylko tyle, bo gatunku nie znał. Wiem też od niego, że to już jest imago (osobnik dorosły). Jest płazem wodnym (nie jest ani trochę lądowy). Czy ktoś sie już z tym zetknął? jak się to nazywa (dokładnie - przynajmniej pełna polska nazwa)? z góry dzięki!!!

dr Robert
    Guest

Re: dziwna traszka

Przyznasz, że opis podany opis nie jest zbyt szczegółowy ("pewne ciemne zwierzątko, trochę podobne do aksolotla, ale o jakąś połowę mniejsze). Tak wygląda 90% gatunków traszek. Ale w polskich sklepach bywają zwykle Cynops orientalis lub traszka Waltla. Cynops orientalis jest niemal czarny i ma jaskrawo pomarańczowy brzuch, traszka Waltla też ciemna, ale nie czarna, dorosła jest wielkości średniego aksolotla. Oczywiście może być to też inny gatunek bo przy takim opisie nie da się tak naprawdę stwierdzić gatunku, można się tylko domyślać, ale nie na podstawie opisu tylko tego co spotyka się w Polsce w sklepach zoo.

pietrek3
    Guest

charakterystyczne jest to, ze nie jest lądowo-wodne, jak większość traszek. Jest tylko i wyłącznie wodne (będąc imago)

dr Robert
    Guest

Jest wodna, oczywiście według sprzedawcy , a to w 99,9% nie jest dobre żródło informacji. Jeżeli nie zna nawet nazwy to co może wiedzić o trybie życia tego płaza !!! Akurat obie przeze mnie wymienione gatunki są zwykle cały rok trzymane w wodzie, ale w naturze wychodzą na ląd.

pietrek3
    Guest

dajmy, ze to jest któreś z tych. Mogę je w związku z tym, na okrągło trzymać w akwarium z aksolotlami? czy jak je wyjmę i będę trzymał trochę poza wodą, to im cos się stanie? (pytam dla pewności)

xol
    Guest

A po co chcesz je "wyjmować i trzymać poza wodą"?

pietrek3
    Guest

na przykład, żeby potrzymać, pogłaskać, no nie wiem

xol
    Guest

uhhhhmmmmmm...
    Musiałam wziąć głęboki wdech, żeby się uspokoić i móc odpowiedziec w kulturalnych słowach...

Czy ty serio to piszesz? Chcesz je głaskac i po domu nosić? Płazów się nie głaszcze, w ogóle zwierząt terraryjnych się nie głaszcze, a płazów szczególnie, one mają delikatną skórę, wyobraź sobie jak muszą się czuć! Jak je maca wielka, sucha i gorąca (w ich odczuciu) łapa!

Na pytanie o warunki i trzymanie z askolotlami nikt ci nie odpowie nie wiedząc, jaki to gatunek. Na razie nawet nie wiesz, czy one są faktycznie wodne czy wodno-lądowe!
    A nawet jak same wychodzą na ląd, to nie znaczy że można je wyjmować z terrarium. Tam mają odpowienie warunki, wilgotność, możliwość wejścia do wody. Kropka.

co do glaskania sprawa jest juz mam nadzieje wyjasniona dostatecznie jasno. a co do trzymania czegokolwiek z aksolotlami absolutnie nie polecam, na drugi dzien traszki juz bys nie mial, szczegolnie jesli - jak piszesz - jest od aksolka o polowe mniejsza, aksolotl mialby z niej po prostu pozywny posilek i tyle...

pietrek3
    Guest

dzięki

Uprawnienia umieszczania postów