Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jak rozmnożyć drzewołazy?

Jak rozmnożyć drzewołazy?

Jeszcze ich nie mam! Narazie sprawdzam czy uda mi się utrzymać ciągłą hodowlę muszki owocówki! Nigdzie nie moge znaleźć w jakich warunkach one się rozmnażają, ile składają skrzeku? i czy w ogóle w hodowli jest to możliwe?

Re: Jak rozmnożyć drzewołazy?

Jest możliwe, a muszę powiedzieć, że nie aż takie trudne Co prawda ja ich nie rozmnażałem ale wiele słyszałem i widziałem Zazwyczaj rozmnażają się w porze obfitych opadów, dlatego można je do tego skłonić zwiekszajac wilgotnosc ale jesli w terrarium sa rosliny z rodzaju Bromeliaceae to moga one skladac skrzek bez naszej wiedzy. Zazwyczaj skladaja bardzo male ilosci jaj a jest to spowodowane tym, ze w przeciwienstwie do np. rzekotek opiekuja sie jajami pilnujac ich i czasami przenoszac kijanki do zbiornikow wodnych. Takze jest to mozliwe aczkolwiek na pewno nie latwe.

Pozdrawiam, Piotr

dr Robert
    Guest

Tego nie da się opowiedzieć w kilku zdaniach. Sa duże róznice gdy chodzi o poszczególne gatunki. Wystarczy wpisać do jakiejkowleik wyszukiwarki (np. www.altavista.com) nazwę Dendrobates i poszperać w tym co znajdzie. pozostaje też zakup książki (np. www.chimaira.de).

W pełni się zgadzam z wypowiedzią dr. Roberta, ja staralem sie tylko ogolnikowo przyblizyc rozmnazanie drzewolazow w koncu niektore sa tyretorialne, inne nie; niektore przenosza kijanki do wody, inne nie itp.

Pozdrawiam, Piotr

apropo czy ktoś zna osobę, która rozmnaża dość szeroką gamę gatunkową tych ślicznych żabek

Uprawnienia umieszczania postów