-
Re: niebieska żabka
Definicja o której piszę nie ma związku z męskimi zwyczajami, ale z moją wiedzą na temat rozrodu płazów i gadów. Nie wiem z jakich słowników Pani korzysta, jeśli taka definicja w którymś z nich jest, to jest to błąd. Co by mnie wcale nie zdziwiło bo w różnych popularnych słownikach jest wiele błędów i nieścisłości, ewentualnie definicji sprzed dziesiątków lat. Nie wiem, nie sprawdzałem, korzystam z literatury naukowej. Określenie "połączenie komórek jajowych" odpowiada definicji słowa "zapłodnienie". Być może kiedyś rzeczywiście używanie tych terminów bywało zamienne. Dzisiaj terminologia, tak jak cała biologia jest bardziej precyzyjna i żaden zoolog, w tym ja , nie pozwoliłby sobie na zamienne używanie obu określeń. U kręgowców współczesna definicja kopulacji jest jednoznaczna i oznacza czynność wprowadzenia narządu kopulacyjnego samca (penisa, a w przypadku łuskonośnych jednego z dwóch hemipenisów) do dróg płciowych samicy. Określenie "kopulujące żaby" dla niespecjalisty może brzmi normalnie, ale w języku profesjonalnym byłoby śmieszne.
Płazy nie kopulują, do zapłodnienia dochodzi u nich wewnątrz organizmu samicy (zapłodnienie wewnętrzne) - tak jest u wielu płazów ogoniastych, np. wszystkich naszych traszek (samica pobiera spermatofor czyli grudkę nasienia złożoną przez samca w ogóle go nie dotykając) lub na zewnątrz organizmu samicy, w wodzie (zapłodnienie zewnętrzne) tak jak jest to u większości płazów bezogonowych, w tym u wszystkich gatunków tej grupy u nas występujących (w tym żaby moczarowej), zwykle towarzyszy temu charakterystyczny uścisk samca (ampleksus).
Uprawnienia umieszczania postów