-
Rzekotka zielona
Parę zdjęć mojej rzekotki zielonej na domowych kwiatkach.
-
Re: Rzekotka zielona
i jeszcze jedno. Resztę mogę wysyłać na meila (wszystkich jest 13)
-
Bardzo piękna... rzekotka drzewna (Hyla arborea).
-
racja, to nie jest zielona tylko drzewna....skąd tyś ją wytrzasną?? przecież one są pod ochroną. :/
-
Jaka widoczna różnica jest między rzekotką zieloną a dzewną?
-
taka że zielona ma kremowy pasek na głowie a drzewna brązowawy, poza tym nasza swojska rzekotka ma jasny odcien zieleni.
-
Rzekotki są cudowne. To z całą pewnością jest Hyla Arborea- rzekotka drzewna. One mają delikatniejszą budowę ciala i są mniejsze niż Hyla Cirinea. Poza tym tak jak napisal Łotysz mają beżowo - brazowawe brzuszki, a ubarwienie (od niemal żółtego do ciemno zielonego) zależy od temp., wilgotności, nasłonecznienia -...humoru? :-))) Co więcej mają inne wymagania co do biotopu i powinny zimowac. Najważniejsze jest jednak to, że w Polsce są pod calkowitą ochroną!!!! Nie można ich łapać ani przetrzymywać. Zwłaszcza że ich populacja, tak jak innych rodzimych plazów, spada. Zdecydowanie lepiej wyglądają na wolności niż na domowych kwiatkach.
-
Co do koloru zaprezentowała już wszystkie możliwości. Rzeczywiście jest to rzekotka drzewna. Dzisiaj pojechała na wieś do lasu, mam nadzieje że zdąży się przygotować do zimowania, a tak pozatym to wielka szkoda :-((((((((((((((((((((((((
Mam nadzieje że na wolności będzie jej lepiej.
-
z pewnością lepiej, ))
PS- a przy okazji to skąd ją wytrzasnąłeś?? bo chyba nie ze sklepu??
-
Pewnego wieczora zauważyłem taką u mnie na szybie od drzwi balkonowych
Uprawnienia umieszczania postów