-
Bufo bufo
jest chroniona???
jaki biotop zamieszkuje???
-
Re: Bufo bufo
Wszystkie płazy i gady w polsce są chronione.
Możesz ją znaleźć na łąkach i w lasach w pobliżu zbiorników wodnych. Nie lubi ona pływać ale jak wszystkie płazy jest zmuszona do zmiany środowiska na wodne podczas okresu godowego.
-
ale żaby "zielone" są chronione tylko okresowo.
-
Wszystkie gatunki płazów i gadów w Polsce objęte są całoroczną ochroną. Owszem, przez kilka lat żaby zielone były objete tylko ochroną okresową, ale od 26 września 2001 również one są pod ochroną całoroczną . Odpowiednie rozporządzenie jest na:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/r...130.1456.shtml
-
-
To fakt, każdy płaz i gad jest w Polsce gatunkiem chronionym. A jeżeli chciałbyś się zająć hodowlą tego gatunku, to polecam metodę, którą ja też stosuje. Jest to hodwla na wolnym powietrzu (czyt. staw ogrodowy). Warunkiem jest żeby staw stał w dobrze nasłonecznionym miejscu. Ważne jest to żeby rosły tam... glony. Glony to główny pokarm małych kijanek. Niestety takiej hodowli jest jedna zasadnicza wada. Gdy młode osiągną dojrzałość opuszczą stawy i wybiorą się w inne miejsce (w moim przypadku jest to pobliska łąka perzylegająca do rzeki. Ale możesz wtedy jedną złpać i zacząć jej ców w terrarium. Terrarium dla żaby zielonej powinno mieć zbiornik z wodą (zajmujący większą część terarium). Oraz wilgotne podłoże. Jako pokarm dobre są różne gatunki owadów.
-
U mnie w stawie jest pełno żab zielonych a wiosną pojawiają się też ropuchy, kumaki i traszki, fajnie co nie ?
-
Faaaaaaaaaaaaaaaaaaaajnie!!
pozdrawiam Witek
-
dzięęęęęęęęęęęęki
-
Apropos chodowli w stawku- jest czasem jeden, ale duży problem:KOTY
Nie raz ratowałem wszelkie żaby od nich.
Uprawnienia umieszczania postów