Co do warunków hodowli Leptopelis vermiculatus to w zasadzie podstawowe informacje zostały napisane. Gdy chodzi o trzymanie ich z innymi gatunkami to odradzam przede wszystkim, ze względu na żarłoczność samych Leptopelis. Samica bez problemu połknie anolisa zielonego.
Niektórzy zalecają nawet oddzielne trzymanie samców, które są mniejsze i łączenie ich z samicami tylko w okresie pory wilgotnej. U kolegi samica zjadła samca, u mnie o mały włos by do tego nie doszło. Musiałem je rozdzielić. Gdy chodzi o dymorfizm płciowy to oprócz wielkości i masywności ciała dodatkową pomocą może być fakt, że dorosłe samice są prawie zawsze brązowe (w młodości są zielone), a samce zwykle pozostają zielone całe życie. Gdy chodzi o rozród to z informacji które posiadam jest on bardzo trudny i nie słyszałem o udanym rozrodzie w niewoli (choć może gdzieś się udało). Według danych posiadanych przeze mnie samica kopie norki w wilgotnym podłożu i tam składa jaja, a kijanki same wędrują do płytkich zbiorników wodnych po podłożu. Jest to bardzo ciekawy sposób rozrodu i sprzeczny z opisem powyżej. Tak przynajmniej ma być w naturze bo w niewoli nie wiem czy ktoś je rozmnożył.