Czesc
Jesli chodzi o wymagania biotopowe i sposob urzadzenia terrarium nie widze zadnych przeszkod w laczeniu Anolis carolinensis i Hyla cinerea.
Podobna temp. i wilgotnosc, podobne wymagania.
Problem tkwi gdzie indziej.
Mam doswiadczenia z hodowli tych zwierzat w duzym terra o wymiarach 155x85x45.
Anolisy stanowia duza konkurencje pokarmowa dla rzekotek, zwlaszcza malych, ktore w zbyt duzym terrarium moga miec problemy ze zdobywaniem pokarmu. W gre wchodzi karmienie reczne, ale to troche upierdliwe.
Mysle ze wieksze, dorosle rzekotki mogly by dac sobie rade, ale to tylko przypuszczenia.
Radzilbym zalozyc dwa, osobne terra dla kazdego gatunku, hodowanie zwierzat w terra wielogatunkowym wcale nie jest takie proste.
Do takiego terra proponowalbym max 3 anolisy.
1 samiec +2 samice.
Uwaga przy kupnie, bardzo trudno jest odroznic plec u mlodych jaszczurek. U anolisow wszystkie mlode wygladaja jak samice.
Sprawe komplikuje fakt, ze nawet samice posiadaja fald gardzielowy, ktory pokazuja podczas zalotow.
Oczywiscie jest on nieporownywalnie mniejszy niz u samic, ale moze wprowadzic w blad.
Najlepszym testem jest wpuszczenie do zbiornika 2 jaszczurek, samce po prostu rozpoczna walki miedzy soba.
Niestety samic w handlu jest niewiele
Zgadzam sie z tym, ze przy sporej czesci wodnej mozna trzymac traszki np. Cynops orientalis. W zasadzie zywia sie raczej larwami owadow, wiec nie bedzie problemow z konkurencja pokarmowa. Sa to urocze stworzenia i polecam je goraco
Sam jestem teraz na etapie budowy terra dla Traszek
Zainteresowany polecam zdjecia mojego terra
http://www.woronin.pl/czwartki/x/zdjeciax.html
Pozdrawiam
Mark0wy