-
Re: co to za gatunek?
Niestety zarybienie rybami drapieżnymi spowoduje zniszczenie traszek. Niewielka obsada małych rybek roślinożernych jest do wytrzymania, ale traszki nie przepadają za towarzystwem ryb. Traszki ze zdjęć Krzysztofa W. przypominają bardziej inne podgatunki traszki grzebieniastej. Nasze grzebieniaste są zwykle ciemniejsze.
-
To dobrze ze ich nie zabierasz z ich domu, miło mi że są jeszcze rozsądni ludzie na tym świecie. Kilka roślinożernych mozesz dać byle nie dużych bo jak wiadomo traszki swój skrzek zaczepiają pojedynczo pod liśćmi i jak jakaś większa ryba się za te rośliny weźmie (np. amur) to po traszkach. O drapieżnych nawet nie wspominam, bo one zjedzą i skrzek i larwy i nawet dorosłe osobniki. Z ryb możesz spróbować np. karasie ozodbne, strzelby, żaglokarp, cierniki, różanki one nie są zbyt groźne.
PS-nie dawaj do zbiornika koi, mimo że są bardzo ozdobne to z łatwością zjedzą traszki (i larwy i dorosłe).
-
planuje tylko pare ozdobnych karasi. Swoją droga czy ktoś ma pomysł jak mogły się tam znależć? może tam wpuszczone przez poprzednich włascicieli?
-
A czy ten staw ma jakiś dopływ? Jeśli tak to te karasie mogły się tam dostać jako narybek.
-
zastanawia mnie jak te traszki sie dostaly. karasi jeszcze narazie nie ma.
-
to bardzo porste przypełzły, zwłaszcz teraz kiedy jest okres godowy i wszelkie gatunki rodzimych płazów idą nad zbiorniki złożyć skrzek.
-
Hi, hi... miałam dzis troche czasu na obserwacje. Prawie wszystkie w sie bzykaja Za kazda samiczka pływa conajmniej dwóch, trzech samców. Tez tak chce...))
-
Czad
Tez chce miec taki stawek
Pozdrawiam
Mark0wy
-
CZeść
Dzisiaj włąśnie taką złapałem w pobliskim stawie miala 16cm i byla przepiekna była cała czarna brzych i ogon miała prawie cały pomarańczowy w czarne kropiki i boki (miejsce w ktorym łaćzy się brzuch i grzbiet) miala w białem kropki była po porstu zaj!@#$%^&*
Nie martwcie sie wziołem ja na ręke na 2min i odrazu wypuściłęm ją w tym samym miejscu dobrze ze te maluchy ktore wciąz łąpia traszki nie dają sobie rady z tymi przepieknymi traszkami...
-
Ja też, w moim tylko ropuchy i kumaki są, rzadnych traszek....
Uprawnienia umieszczania postów