wczoraj znalazlem kolejne jajo jaszczurek ( niestety tylko jedno). Te ostatnie 2 juz sporo urosly ina dniach cos z nich beddzie

A jesli chodzi o termitowki to dzisiaj podczas karamienia jaszczurek muchami we witaminach jedna zbaba byla odkryta ( o ile sie nie myle to samiec) i zauwazylem jak chpsnela jedna muche, gdu to ozbaczylem podalem jej na pensecie kolejan i kolejna za dnia tez jedza mimo ze sa to zwierzeta nocne. Jeslic hdozi o charaktery to samiec jest mniej skryty bo go mam od dawna i czesto go bralem na rece, a samica przyjechala ze skelepu we wroclawiu i nie byla tam trzyamana w zadnym "podlozu" tylko w terrarium bez niegi i nie maila sie gdzie zakopac, wiec po przyjachaniu do mnie byal bardziej skryta i jak bralem ja na rece to sie robila cala blada i tez wiecej jadla z tego pewnie wzgledu ze tam w takim stresie niewiele jadla lub jej dawali Dlatego tez samica czesciej w dzien nie jest zakopana, ale jak ostatnio ja przenislem do nowego terra gdzie na scianie jest taki specjalny koerk to sie zakopuja gleboko i wciska sie pod niego. Jej pierwszy odruch po przeniesieiu byl taki ze chciala wejsc w korek i sie po nim wspinala, natomiast samiec odrazu sie zakopal. Prawidlowoscia jest ze samiec wiecej je.

Dowiedzialem sie dzisiaj a konkretnie zobaczylem zdjecie ze samiec zmienia barwy w czasie godow na barwy godowe ktore sa pieken. na okres godowy samiec robi sie caly mocno czerwony - swietnie nie moge sie doczekac jak taki bedzie.

Co do podloza to trzymam je w kokosie z bardzo malo domieszka pisaku terrarystycznego, sam nie wiem w czym jest je lepiej trzymac, ale wiem na pewno ze normalny piasek moze byc ale terrarystyczny ten sprzedawany w skelepach nie moze byc ze wzgledu na to ze jest za ostry i moze poranic delikatne cielo termitowek.

POZDRAWIAM ADEMAR