Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Proszę coś więcej o termitówkach indyjskich.

dr Robert
    Guest

Re: Proszę coś więcej o termitówkach indyjskich.

Dlatego, że bardzo trudno doprowadzić je do godowania, złożenia skrzeku itd., tak jest przynajmniej według wiedzy posiadanej przeze mnie.

ale dlaczego jest trudno doprowadzic do tego?? nie wiem.zle warunki w terra, za mala wiedza na temat gatunku.....moj samiec od 2 lat na wisone ( i nie tylko) ryczy - a to jest "godowanie". Wystarczy jeszcze zeby samica zaczela wytwarzac feromony i bedzie ok ( mam ja krotko wiec nie wiem jaka jest- ale jest aktywna

Podaje moim zabka tez witaminy w ciagu osttnich 4 dni zjadly one 15 swierszczy, teraz kazdego bede posypywal witaminkami

POZDRAWIAM ADEMARdr Robert napisał(a):

ale dlaczego jest trudno doprowadzic do tego?? nie wiem.zle warunki w terra, za mala wiedza na temat gatunku.....moj samiec od 2 lat na wisone ( i nie tylko) ryczy - a to jest "godowanie". Wystarczy jeszcze zeby samica zaczela wytwarzac feromony i bedzie ok ( mam ja krotko wiec nie wiem jaka jest- ale jest aktywna

Podaje moim zabka tez witaminy w ciagu osttnich 4 dni zjadly one 15 swierszczy, teraz kazdego bede posypywal witaminkami

POZDRAWIAM ADEMAR

To trudno powiedzieć, może jednak nie jest tak trudno je rozmnozyć.
    Może tak sie przyjeło dlatego że jeszcze nikt w Polsce tych żabek nie rozmnożył.Rozmnorzenie termitówek nie powinno być trudniejsze od rozmnorzenia takich żab platanych które ludzie w kraju juz rozmnażali.
    A zastanawia mnie tesz jedno , czy termitówki spotykane w chandlu sa z odłowu ,czy z chodowli.?

cześć@_@

dr Robert
    Guest

No, właśnie termitówki w Polsce, w Czechach, w Niemczech są wyłącznie z odłowu. I nie jest to przypadek, one trudno się rozmnażają. Ponadto w naturze są też gatunkiem dość pospolitym i przez to tanim. To, że samiec się odzywa to dopiero skromny początek (ale jak na początek to i tak nieźle). Cykl samicy musi się jeszcze zsynchronizować z cyklem samca, para musi się połączyć, skrzek nie może zapleśnieć, kijanki nie mogą paść z głodu itd. A dlaczego tak trudno ? Przeczytaj artykuł o którym napisałem to może się dowiesz. Nie pamiętam jakie to muszą zostać spełnione warunki. Płazy są różne. Platany rozmnażają się jak szalone (nawet nieproszone), a żaby goliat nikt jeszcze nie rozmnożył. Te czynniki nie zawsze łatwo rozpoznać i w tym cała rzecz. Niektóre godują tylko w stadach, inne tylko gdy jest przewaga samców, inne w samotnych parach, w płytkiej lub głębokiej wodzie, w stawach zarośniętych lub otwartych, w kałużach albo dużych jeziorach, w płynącej, stojącej, przy ph wody 7 albo 8, a jeszcze inne składają skrzek na określonych liściach, inne w jakiś konkretnych temperaturach i przy konkretnej wilgotności, a może nawet w którejś fazie księżyca. To wszystkie czynniki są bardzo trudne do określenia, dlatego wiele gatunków nie rozmnaża się w niewoli. I to zarówno płazów jak i gadów. Tu są po prostu inne warunki niż na wolności i każdy gatunek ma własne zdolności adaptacyjne. To jest dość elementarne co piszę, ale jeśli nie poszukasz konkretnych informacji na ten temat w odniesieniu do termitówki to się dowiesz, wątpię czy dowiesz się czegoś konkretnego na tym forum. W książkach terrarystycznych jeśli opisywane są Kaloula pulchra to są to jedynie bardzo ogólne informacje (zrobić porę suchą, a potem wilgotną, temperatura i koniec), a jak stymulować gody, co robić ze skrzekiem, jak żywić kijanki itp. dowiesz się tylko z fachowym publikacji.

Co racja to racja i już.Przeczytam pańską recenzję.

No... Panowie-myślę,że pocieszy Was informacja iż K.p. była już w Polsce mnożona kilkakrotnie.
    Na początku lat 90tych przez Łódzkie ZOO,obecnie przez jednego z moich
    kolegów w Łodzi.
    Raczej ciężko będzie liczyć na jakieś wskazówki odn.rozmnażania gdyż gość żyje min.z hodowli takich zwierząt-rozumiem jego pobudki.
    Te w "KAKADU" z GAL.DOMIN. Wrocław- pochodzą właśnie z jego howu(wiosna 2001)- zresztą mają tam jeszcze jedną parkę.
    W każdym razie jest to możliwe.
    Osobiście doradziłbym hodowlę na miałkim rzecznym piasku-jak pamiętam
    w Łódzkim ZOO trzymali je na takim podłożu z powodzeniem i to bez basenu jak i "przeginania" z wodą-było wilgotno,ale nie mokro(sam je tak trzymałem).Natomiast,rozmnażanie(składanie skrzeku)odbywało się w akwaterrarium bez wystroju,a jedynie z "fantazyjną" wyspą i filtrem,który po zassaniu wody,wynosił ją ponad zbiornik i upuszczał na żaby w postaci deszczu.
    POZDRAWIAM

Jak to na pisaku?? Przeciez termitowki uwielbiaja sie zakopywac w np. kokosie chyba ze warstwe piasku np 10 cm w ktorym moglbyby sie zakopac, lecz mysle ze i to sprawialobym im trudnosci Bardzo sie ciesze ze te termitowki z kakadu we Wrocławiu sa od twojego kolegi gdyz tam kupilem moja samiczke lecz slyszalem ( przynajmniej w sklepie tak mowili) ze ostatnia pare maja wycofac do dostawcy gdyz nikt sie nimi nie interesuje Ja chce zrobic dla moich termitowek terra z kokosem i basenem 20x20 (narozny) o wysokosci scianki 10 cm !!!

Dlaczego piasek, a nie moze byc kokos ??

POZDRAWIAM ADEMAR

p.s moglbys mi na e-maila wyslac nr gg albo e-maila tego towjego kolegi ktore je rozmnaza ??

Po pierwsze-nie jestem przeciwnikiem kokosu.
    Natomiast K.p. trzymałem na piasku aby uniknąć problemów
    z-grzybicami oraz linieniem.Piasek ładnie czyści skórę tych płazów(nie powinien to być "piasek szklarski"sprzedawany np.
    przez "TROPIKAL"dla gadów -skądinąd niezły dła pustynnych zw.-gdyż jest za gruby i zbyt ostry).
    Pozatym pokarm nie zakopuje się w takim wilgotnym piasku(świerszcz,mącznik,drewniak,larwa mola woskowego) i żabka ma do niego pełny dostęp(idzie również o widoczność na takim podłożu)
    Miałki piasek(taki z rzecznej łachy) umożliwi im zakopywanie.
    jest dla nich bardziej naturalny niż kokos.
    Można je trzymać choćby na torfie czy gąbce(młode).

No,no post zaczyna sie rozrastać , oczom nie-wierze .
    Dobrze wiedzieć , o piasku i filtrsze wciagączu skrzeku .

Jak tylko skończe nowe terra dla węży, to kupie kilka termitówek, i poeksperymentuje nad ich rozmnożeniem a nuż widelec.

A jedno najwazniejsze pytanie do Dr Roberta, jakoś nie moge znależć wspomnianego przez pana opisu na tej stronie .Prosze o wskazówke, gdzie moge znależć pański opis?
    Może żle szukam?.

Cześć@_@

Uprawnienia umieszczania postów