-
czy to normalne?
czy normalne jest że żaba rogata nadmy się i wygląda tak jakby spuchły jej boki jest wtedy prawie dwa razy większa, jeśli mozecie to pomużcie bo sie martwie
-
Re: czy to normalne?
no spoko to naturalny odruch obronny u płazów tzn jestem większa i nie połkniesz mnie!!
-
ok ale ona taka siedzi zagrzebana wyglada jak by ja ktos napompował
-
-
-
Nie masz isę co marwić on tak lubią siedzieć, w takiej pozycji śpią. Ile dałeś za swoją???
-
... bo się napompowała - wodą - płazy pobierają wode przez skórę. Radziłbym Ci uważać, jakiego podłoża używasz, bo taki torf z kwiaciarni (z nawozami) nie będzie najlepszy. Podłoże trzeba też dość często wymieniać, aby żaba nie zatruła się własnymi produktami przemiany materii.
-
obawiam się że jeśli nie zmienisz szybko podłoża i nie wykąpiesz zabci może ci "odjechać"
wg mnie jest przytruta własnymi metabolitami
-
Co to dikładnie znaczy? Jak mogło do tego dojść? Jeśli możesz, napisz więcej szczegółów.
-
Jeżeli chodzi o przytrucie to może ono zajść jprzy nie zmienianym podłożu. Zabka wydalając swoje metabolity nie rusza sie z miejsca tzn robi tam gdzie siedzi.....
Przy dużym nagromadzeniu może dojć do wtórnego wchlaniania przez skóre amoniaku i innych szkodliwych produktów p.m.
Według mnie twoj przypadek to nie przytrucie ale dla pewności zmieniaj podłoże .
PS więcej szczegułów pisz na maila.
Uprawnienia umieszczania postów