-
Czym smarujecie żółwię?
Witam
Czym smarujecie skorupe żółwi po kąpieli?
-
Re: Czym smarujecie żółwię?
Ja czasami, ale bardzo rzadko oliwką dla dzieci. Mój czerwonolicek ma ładną skorupkę i twardą, ale to dzięki urozmaiconemu jedzeniu.
-
Niczym, bo zupełnie nie ma takiej potrzeby.
-
Mam jeszcze jedno pytanko, mojemu żółwiowi na tylnych kończynach schodzi skóra(łuszczy się) nie wiem co jest, byłem u weterynarza który nawet odrobaczyć go nie umiał męczył mi żółwia 5 minut, aż zaproponowałem że na jedzeni emu to nałoże i się zgodził, gdy zapytałem sie go czy nie mógł by zbadać żółwia, powiedział tyle że skura mu schodzi ale że to normalne, no nie wiem więc wole sie zapytać....
-
to normalne, że skra się łuszczy.
-
wszystkie gady linieją na " swój " sposób , żółwie także
-
acha, a jeśli kąpę żółwia raz na tydzień to czym go smarować? W zologicznym powiedziano mi że olejem zwykłym lub olejem z oliwek, czy tym można?
-
Jak już Ci napisał zoolog zajmujący się gadami :"Niczym, bo zupełnie nie ma takiej potrzeby". Chyba, że strasznie chcesz dofinansować producentów i sprzedawców zbędnego badziewia.
-
jak już napisał RoberM i marix NICZYM!!! jest to zbędne, ewentualnie możesz miąkką szczoteczką wyczyścić karapaks jeśli zajdzie nalotami bądz glonami. Skorupe smarujemy tylko w związku z zmianami chorobowymi np grzybicą .
-
Eee, wybaczcie nie wiem czy to ma związek ale ja miałem namyśli stepowego, czy w stepowych tak samo?:P Wybaczcie że nie okresililem...
Uprawnienia umieszczania postów