-
Re: no i nie wiem czy będe mieć żółwia :(
Poza 2 żółwiami czerwonolicymi, jednym glonojadem i 2 kotami(dachowcami) posiadam jeszcze 2 myszki. Muszę przyznać, iż hodowla żółwi daje mi więcej satysfakcji, niż zajmowanie się myszami. Po pierwsze myszki nie dają mi spać w nocy, samczyk tak dąży do posiadania potomstwa, że zaczyna ganiać samiczkę po całym terrarium a ona podczas ucieczki pioszczy w niebogłosy(w wakacje mi to za bardzo nie przeszkadza, ale w czasie szkoły, gdy nie przesypiam przez nie całej nocy, a następnego dnia jest sprawdzian). Po drugie myszy śmierdzą, zmieniam im codziennie trociny i codziennie myję im terrarium a one nadal śmierdzą
Raz na jakiś czas je kąpie w wodzie, ale to nic nie daje. Po trzecie rozmnażają się w zastraszającym tempie i ciężko nad nimi zapanować(co prawda na małych śliczniutkich myszkach mogę zarobić sprzedając je po 1zł w zoologiku) ale dodatkowe myszki=dodatkowe kłopoty. Więcej smrodu, więcej pisku, więcej jedzenia i wody dla nich, oraz więcej łez, gdy któraś umrze, lub gdy je sprzedaje. Po czwarte myszy żyją strasznie krótko, jeśli dożyją 2 lata to już jest rekord. Po piąte i ostatnie ich hodowla nie wymaga zbyt wiele wkładu pieniężnego i fizycznego, nie trzeba im też poświęcać dużo czasu. Przez co nie można się szczycić swoimi osiągnięciami, ponieważ każdy może je mieć. Jednak myszki są śliczniutkie, słodziutkie, fajniutkie i zawsze mnie rozśmieszają, dlatego nie zrezygnuje z ich posiadania, chociaż jak mój samczyk zejdzie z tego świata to już nowego nie będę kupować, kupię samiczkę dzięki czemu liczba gryzoni w moim domu nie będzie się zmniejszać.
Ps. Jeśli ktoś chce hodować naprawdę fajne gryzonie, to radzę kupić szczurka. Wygląda podobnie do myszy, tyle że jest większy, mądrzejszy, dłużej żyje i... jest o wiele fajniejszy.
Uprawnienia umieszczania postów