-
Re: no i nie wiem czy będe mieć żółwia :(
Co do rozróżniania płci u młodych czerwonolicych to jest jeden prosty sposób. Jak się porówna wszystkie młode żółwie, to można stwierdzić, iż niektóre z nich mają plamki bardziej pomarańczowe, drugie zaś bardziej czerwone. Te które mają bardziej pomarańczowe(lub bardziej wyblakłe, jak kto woli) to są samce. Swego czasu na moim podwórku panowała wręcz moda na czerwonolice, ja jako ekspert chodziłam z dzieciakami do sklepu (ach stare dobre czasy) i mówiałm im, które żółwie to samce, a które to samice. Tylko raz się pomyliłam i to w ocenie własnego żółwia. Sposób ten w 90% jest skuteczny. Teraz większość tamtych żółwi poumierała z powodu złej opieki, tylko moje pozostały (może daltego, że jako jedyna trzymam je w akwarium, a nie w misce, lub plastikowym pojemniczku z małą wysepką), teraz jak sobie trochę powspominam, to robi mi się żal tych biednych gadzinek, ale cóż, nic na to nie poradzę. Co do kupna żółwi czerwonolicych, to jakiś tydzień temu byłam w sklepie zoologicznym ( w celu znalezienia ładnego ostrogrzbietego) i zgadnijcie co pływało w tamtejszym akwa? Małe zieloniutkie, około 3 centymetrowe czerwonolicki!!! Trzeba szukać, ponieważ nie we wszystkich sklepach wiedzą, że już nie można tych żółwi sprzedawać.
Uprawnienia umieszczania postów