Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: problem z ostrogrzbietym :/

Mieszany widok

VioaoiV
    Guest

problem z ostrogrzbietym :/

wczoraj wrociłam do domu i zauwazylam ze moj zolw (ostrogrzbiety, młody) dziwnie sie zachowuje. drugi, jego kolega, zachowuje sie normalnie i jak zwykle wręcz kwitnąco.. a ten przestal miec apetyt, pływając przechyla sie na jedną stronę i nie moze zanurkować :/ caly czas praktycznie siedzi na kamieniu i robi cos dziwnego co jakis czas- jakby stękał :/ co mu jest?? od czego ?? co z tym zrobic?? czy go oddzielic ?? :/

VioaoiV
    Guest

Re: problem z ostrogrzbietym :/

dodam, że mam dla nich akwa 114 litrow, filtr, grzałka (temp 24 do 28), mają lampe uvb i uva i w ogole :/

Chyba bardziej by sie przydały informacje o diecie, wielkości i wieku żółwi.

P.

VioaoiV
    Guest

Wielkośc- ten zdrowy jest trochę większy i ma tak z 6 cm długości "skorupy", ten mniejszy ok. 5.
    Dieta- przez ten czas kiedy mnie nie było (2 tygodnie niecałe) mama sie nimi zajmowała. Mówi że dawała im na zmianę filety rybne pokrojone w plasterki, granulat dla żółwii, pomidory. Oprócz tego jak wróciłam było "trochę" glonów na podłożu, bo nie była wymieniana woda :/

czyzby nie infekcja oskrzeli/ plywanie-przechyla sie na bok i nie moze nurkowac/??
    ale cikawe co napiosza inni, ale wydaje mis ie, ze nie nalezy z tym czekac, tylko udac sie do weta..
    pozdrawiam Ren

VioaoiV
    Guest

z tymi oskrzelami bardzo mozliwe :/ ale od czego to jest i jak to wet moze wyleczyc?? on jest malenki, ma 4.5- 5 cm karapaksu dlugosci, temperatura nie spadała u nich poniżej 24-25..

ale poprawia mu się i to znacznie zaczyna pływać i co najwazniejsze- zaczyna móc nurkowac powoli mama mowila, ze pare dni temu leżał plackiem ale nie dzwonila do mnie bo bylam 200 km dalej i "nie chciala mnie denerwowac", a teraz caly czas obserwuje co sie dzieje jeść dziś nie chciał za bardzo, później już nie próbowałam, w koncu 2-3 dni głodowki mu nie zaszkodzi, a nóż widelec pomoże..

Moze byc tak jak mowi Ren jakias infekcja drog oddechowych ale najpewniej bedzie isc do weta.W spisie weterynarzy gdanskich znalazlem to:
    Dr n. wet. Mirosław Kalicki
    ul. Diamentowa 15
    Gdańsk Orunia

Pracuje w Oliwskim ZOO, opiekuje się ptakami oraz gadami.

Tel. do zoo: 058 552 00 41
    08:30 - 15:00
    (Można go tam złapać i się umówić)
    Jak widac zajmuje sie gadami wiec moze do niego sie zglos?

VioaoiV
    Guest

Nie, za Kalickiego podziękuje..

Objawy wyglądają na przeziębienie, co u zółwi często bywa śmiertelne, leć do weterynarza, bez kuracji antybiotykiem pewnie się nie obejdzie.

VioaoiV
    Guest

niestety
    Figaro odszedł..

Uprawnienia umieszczania postów