Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: żółw gównożer?

żółw gównożer?

mam żłowia stepowego, u mnie 11 lat, kiedy go kupiłem miał już kilka(ale był młody).
    w tym roku na dziace zaczął zżerać swoje gowienka i obsikane rzeczy. dotychczas polował tylko na stare skorupki od jajek rozrzucone po ogródku.
    czego mu brakuje, że wcina odchody??

Re: żółw gównożer?

moje czerwonolice tez jedza swoje odchody

poprostu mu smakują

Dopiero teraz to zauwazyłeś . Odchody podjadał od zawsze. Dlaczego to robią ? Można przypuszczać, że to sposób na uzupełnienie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego (tak jest u młodych legwanów) i/lub uzupełnienie niektórych pierwiastków, substancji pokarmowych. Np. uzupełnianie niedoborów wapnia w ten sposób występuje u afrykańskich Chersina angulata, w książce DENNERT, C.: Ernährung von Landschildkröten (Münster (NTV) 2004), jest piękne zdjęcie tego gatunku wcinającego pełne wapnia wysuszone odchody hieny .

mój "pancernik" nie robi takich rzeczy (co najmniej nie zauważyłem) ale zgadzam się że może to mieć związek z uzupełnieniem jakiegoś niedoboru
    najlepiej zorientuj się czego może mu brakować w obecnej diecie i postaraj się to uzupełnića może zostawi ten zwyczaj

Pozdrawiam!!!

Iwka
    Guest

Musze przyznać,ze zauważyłam to samo u mojego czerwonolicka. Najpierw zrobił, za chwilkę odwrócił się, no i pożarł swoje gówienko. Smakowało mu......a w akwa jest czyściutko ;-)) A moze to taki okres teraz,że nasze żółwie biorą się za zjadanie gówienek??????????

Musze przyznać że mój hieroglifek też zjada swoje odchody...

Dawaj mu więcej jedzenia i usuwaj wszelkie gówno po 3 lub 4 godzinach po posiłku żółwia. Obejrzyj moje tematy OKI?

Natala C
    Guest

Króliki też zjadają swoje odchody,u nich takie zachowanie jest spowodowane oszczędnością. Poprostu nie wszystkie skladniki odrzywcze są za pierwszym razem trawione, dlatego króliki zjadają swoje kupki. W końcu pozostawienie takich pełnowartościowych odrzywczo i zarazem prostych w zdobyciu "przysmaków" byłoby najzwyczajniejszym w świecie marnotrwastwem. Wydaje mi się, iż żółwie z tych samych powodów pożerają swoje odchody. Pamiętam, że na samym początku, jak dopiero zaczynałam swoją przygodę z tymi gadami bardzo mnie to przeraziło, myślałam, iż je głodze. Dlatego zaczęłam im dawać więcej pożywienia, efekt był taki, że żółwie nie zjadały wszystkiego, bo już nie mogły, a kupki i tak pożerały Taka ich uroda

no i moj czerwonolicy to tez gownojad. zjada to od razu po wydaleniu szybko sie obracając

Uprawnienia umieszczania postów