Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: ryby rzeczne dla czerwonolicego??

Re: ryby rzeczne dla czerwonolicego??

Sam jestem wedkarzem i karmie swoje czerwonolice wlasnie zlowionymi rybkami.Najczesciej sa to karasie (chociaz to twarda ryba),ktore trafiaja sie duze.Ostatnio zlapalem dwa takie po 34 cm.,ale zolwie oczywiscie ich nie dostaly poniewaz by ich nie upolowaly .Z pozostalych gatunkow dostepnych u mnie masowo polecam najbardziej plotki,poniewaz nawet o dlugosci 15-20 cm sa miekie i nie sprawiaja zolwia problemu z rozszarpaniem.Jest z nimi tylko taki problem,ze ciezko je dotransportowac do domu zywe,ale zolwia to naprawde nie przeszkadza.
    Zdazylo mi sie kiedys w zime podac nawet wyfiletowanego i pokrojonego karpia i tez im smakowal

Akurat slonecznica doslownie w tej chwili wymiera.
    Wypadaloby wiedziec takie rzeczy skoro sie powoluje na strony "Salamandry".
    Poza tym lapanie jakichkolwiek zwierzat by nakarmic nimi zwierzeta domowe, pomijajac zagrozenie pasozytami, to barbarzynstwo.

Akurat słonecznica ma problemy nie z powodu wyłapywania przez karmiących żółwie tylko przez wędkarzy i rybaków, którzy ściągnęli do Polski czebaczki a wraz z nimi wiciowca Sphaeothecum destruens. Póki co nie jest objęta ochroną. Zresztą często występuje z czebaczkiem, rybką podobnej wielkości. Jeśli więc ktoś ma opory przed łowieniem słonecznicy może łowić czebaczki. Tym samym zrobi nawet przy okazji dobry uczynek.
    Na stronę Salamandry powołuję się (to zarzut ?) bo łaskawe MŚ nie raczyło dać na swojej stronie tego rozporządzenia.
    Łapanie zwierząt aby nakarmić nimi zwierzęta domowe to stan jak najbardziej pożądany, o ile przestrzega się pewnych zasad i prawa. Niestety akurat w przypadku ryb wędkarze tak namieszali, że zbiorniki wodne w zdecydowanej większości nie mają naturalnego składu ichtiofauny, tylko są jak wielkie akwaria, co do nich wpuszczą, to w nich jest. Wyławiając przynajmniej niektóre ryby, wyławiamy nie dzikie zwierzęta, ale wyhodowane w masowych wylęgarniach PZW, domowe rybki.

Zresztą ów wiciowiec zagraża wszystkim karpiokształtnym, ale dlaczego rzucił się najpierw na słonecznice trudno powiedzieć.
    Co do pasożytów, to tych mających za żywicieli pośrednich ryby i niebezpiecznych dla żółwi chyba nie ma zbyt wiele. Obawiam się, że łatwiej pasozyty są u nas łapane od innych żółwi czy w ogóle gadów w hodowli. Można trzymać oczywiście zwierzęta w warunkach sterylnych, tylko czy o to rzeczywiście chodzi. Żaden filet nie zastąpi całej ryby wraz z wnętrznościami, pokarmem który zjadła.

Bo oczywiscie wszyscy lawiacy na pokarm beda swiadomymi "korektorami" bledow w zarybieniu.
    O swieta naiwnosci.
    Ja po prostu wole dmuchac na zimne.
    Co do linkow : wole neutralne, np : takie. "Salamandra" nie wszystkim dobrze sie kojarzy.

Tego bałaganu już się nie da skorygować, przyrody i naturalne ekosystemy w wodach Europy zginęły bezpowrotnie.
    Jak się komuś Salamndra źle kojarzy to jego problem . Mi się kojarzy dobrze.

Słonecznica jest pod ścisłą ochroną więc nie można jej łapać,ale zastąpić ją może ukleja tylko tą niełatwo odrużnic od słonecznicy i młodego bolenia.

Proszę o wskazanie miejsca, gdzie słonecznica oraz ciernik są pod ścisłą ochroną. Wykaz gatunków chronionych przytoczyłem, gdzie się znajduje, ale tych gatunków nie widzę. Proszę mi je wskazać. Może ślepy jestem, może przeoczyłem.

Zgadzam sie z M_L_O_D_Y - m co do ochrony slonecznicy i podobienstwem jej do wymienionych wyzej gatunkow w mlodym wieku.Tak jak juz pisalem polecam zdecydowanie plocie do karmienia naszych gadzinek,poniewaz sa "miekkie" i jest ich duzo w naszych wodach.

Do Sojkas-a :
    Zdanie ktore napisales : "Poza tym lapanie jakichkolwiek zwierzat by nakarmic nimi zwierzeta domowe, pomijajac zagrozenie pasozytami, to barbarzynstwo" troche w Twoim wypadku jest chyba nie na miejscu,poniewaz nie sadze,abys Swoje liczne weze karmil jakims granulatem.
    Pozdrawiam

Zakladasz, ze moje weze karmie myszami polnymi?
    Nie chodzi mi o fakt karmienia zolwia zywa ryba ( moj brat ma pare czerwonolicych i wiem jak im smakuja), ale o jej pochodzenie.

Uprawnienia umieszczania postów