Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Żółw Stepowy- pod ochroną?

Żółw Stepowy- pod ochroną?

Mam takie pytanie...
    Ostatnio słyszałam,że żółwie Stepowe objęto ochroną i nie powinno się już Ich sprzedawać...
    Słyszał ktoś o czymś takim?

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: Żółw Stepowy- pod ochroną?

Jest chroniony od dawna.. Ustawa o ochronie przyrody, przepisy UE - załącznik B, CITES załącznik II.
    Sprzedaż jest dozwolona pod warunkiem posiadania prawdziwych papierów pochodzenia.

Dziękuję bardzo

Tak jak Jarek Zajączkowski wspomniał żółwie stepowe są chronione nie od dziś, natomiast stosunkowo nowym przepisem jest Rozporzadzenie Komisji nr 252/2005 z 14 lutego 2005 zawieszające wprowadzanie niektórych gatunków do Wspólnoty Europejskiej.W przypadku żółwi stepowych zakaz ten obejmuje żywe, dzikie okazy ze wszystkich krajów.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Dziękuję minio_p.
    Treść rozporządzenia:
    http://66.102.9.104/search?q=cache:B...go+2005+&hl=pl

zawsze były pod ochrona i wlasnie jak sie je kupuje to powinno sie kupowac z papierami pochodzenia. jest jakas ustawa na to ale nie pamietam nazwy nie tylko te zolwie sa pod ochrona rowniez błotne ich jest coraz mniej pozdrawiam

A ty skąd się urwałeś? Może by tak łaskawie przeczytać wcześniejsze posty i nie powielać odpowiedzi...

Najmocniej przepraszam.

Chodziło mi o to,że wogóle nie wolno Ich sprzedawać (?)... a nie o to,że trzeba je rejestrować.
    Być może xle się wyraziłam.

Onsen, nie przejmuj sie. Jojek zjechal nie Ciebie, ale Paoo za bezsensowne przedluzanie dyskusji. Gdybyswyś wyświetlała tekst jako drzewo (a nie płasko), wtedy zauważyłabyć, że wypowiedź Jojka odnosi się nie do Twojej wypowiedzi.

Uprawnienia umieszczania postów