Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: zółw grecki słychac jak oddycha???chroba??

Re: zółw grecki słychac jak oddycha???chroba??

No moj oddychal pyskiem i mu cieklo z nosa :/ Ale poszedłem do weta od gadow i dal lek odpowiedni i teraz jest OK

tez radze udac sie do weta i nie trzymac terrarium przy oknie ja zawsze uwazam przy wietrzeniu, choc najchetniej nie zamaykalabym okna:0, ale mysle o rybkach i zolwiu, choc sa daleko od okna, takze trzymanie zolwia na podlodze to nie jest dobry pomysl, tam jest zimniej.. ale to zolw ladowy, nie wiem czy takie zolwie trzyma sie na jakichs podestach..
    pozdrawiam REN
    zapalenie pluc ewentualne to moze byc choroba smiertelna i zwierze sie bardzo meczy i cierpi...

Wydra707
    Guest

A swoją drogą, czy ktoś wie, dlaczego przeziębiony żółw świszcze? Co jest przyczyną tego dźwięku? Przecież oddycha nosem tak samo, jak zdrowy. Kiedyś zauważyłem, że świst pojawia się tylko przy wdechu (wydech jest cichy).

Pozdrawiam
    Paweł Rajewski

Jarek Zajączkowski
    Guest

Gęsty śluz w krtani i tchawicy.

To tak samo jak by zapytać czemu przyziębiony człowiek kaszle ;-)

ewelyna
    Guest

to moze doprowadzic do zapalenia płuc chociaz expertem nie jestem.

Jarek Zajączkowski
    Guest

To prawdopodobnie JEST zapalenie płuc.

Wydra707
    Guest

Gęsty śluz w krtani i tchawicy
    No tak, ale mnie interesuje mechanizm powstawania tego dźwięku. Dlaczego śluz w tchawicy powoduje świst przy wdechu, a nie przy wydechu? Zdrowy żółw też potrafi bardzo podobnie "świasnąć" gdy gwałtownie wciągnie powietrze. Czyżby jakieś zwężenie układu oddechowego powodowało szybszy przepływ powietrza i przez to ten dźwięk - jak w piszczałce? Ale dlaczego w takim razie świst nie powstaje przy wydychaniu powietrza? Gdzie w ogóle powstaje ten dźwięk? W tchawicy? Na wlocie dziurek nosa? W krtani?

To tak samo jak by zapytać czemu przyziębiony człowiek kaszle
    Wydaje mi się, że nie jest to głupie pytanie. Czym innym jest wiedzieć co oznacza jakieś zjawisko (w tym przypadku chorobę), a czym innym rozumieć, dlaczego występuje. Ja nie rozumiem. Człowiek mający katar, nawet bardzo obfity, jak przy alergii, nie świszcze ;-) Tymczasem żółw zaczyna świstać na długo zanim wystąpią jakieś inne objawy np. widoczny katar.

Pozdrawiam
    Paweł Rajewski

ewelyna
    Guest

o kurde. no to mamy zagrozenie życia

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nie leczone ....prawdopodobnie tak.

Uprawnienia umieszczania postów