-
Re: Gupiki - odpowiedni pokarm
Ja jeszcze nie dawałam moim żółwiom gupików bo mi jest ich szkoda jedynie już zdechłe jakieś zwierzęta.
-
ja własnie sie zastanawiam co zrobic;p
-
chcialam sie przykleic z tematem..zwiastuny nadchodzacego porodu i inne pytania z tym zwiazane)
mam pytanie, jak sie achowuje ciezarna gupiczka tuz przed porodem? czy tylko plywa w gore i w dol przy sciance akwa?
moje gupiki tak robia i teraz
gdzie rodzi??
pod powierzchnia?
moja bedzie rodzic w ogolnym/ mam nadzieje, ze jest kotna, mam 4 gupiczki
mam nadzieje, ze sie male pochowaja w rzesie i roslinkach
czy rodzi przy dnie, poleguje?
czy male zdaza uciec?
nastepna kwestia
co zrobic, zeby mi mlodych nie wciagnelo do filtra, mam fan-micro/to akwa karmowe/, chce male trzymac w ogolnym zbiorniku, jak podrosna troche do 1 cm moze 2 chce nimi karmic czerwonolicka, choc szkoda
mam zalozyc gaze?
na caly filtr?
ale wtedy nie bedzie mi wychwytywal nieczystosci i sie wszystko osadzi na gazkie
prosze o porade
chce byc przygotowana wczesniej
dzieki pozdrawiam
samica "rodzi", bo jest to raczej składanie ikry (jajożyworodność), pod powierzchnią ale nie dotykając dna, młode rybki szybko chronią się w zaroślach wiec w zależności od obsady roślinnej, wielkości zbiornika oraz obsady ryb, ilość narybku może być zróżnicowana. Jeśli chcesz ocalić wszystkie młode, to lepiej przełóż samice do innego akwarium lub kup kotnik w którym młode nie zostaną zjedzone ani przez mieszkańców akwarium ani przez matkę. Przełóż tam samice która jest już w ostatnim stadium ciąży i aby wszystko przyspieszyć podwyż temperature w akwarium.
-
dzieki bardzo, slyszalam, ze mlode z kotnika nie umieja sie bronic/ nie maja wyrobionych odpowiednich odruchow obronnych/ gdy sie je wypuszcza potem do ogolnego..chce tez postawic na selekcje naturalna, choc z tym roznie bywa, jak czytalam... ja sie caly czas zastanawiam, jak zrobic, a co z filtrem i inne pytania?
dziekuje i nie wiem jakie jest to ostatnie stadium ciazy i jakie zachowania to charakteryzuja i czy inne rybki nie beda przeszkadzac samicy w rodzeniu...
-
jak podrosną to nie muszą mieć żadnych odruchów obronnych a zresztą i tak skończą jako żarcie dla żółwi:/ filtr dla takich 1cm rybek nie powinien stanowić zagrożenia a co do ostatniego stadium ciąży to poprostu gupik ma duuży brzuch.
-
dzieki slyszalam, ze swiezy narybek ma 1 mm, wiec moze wciagnac go filtr;(
a ze pokarm dla zolwia.. szkoda mi ich... chce je podchowac....ale mi ich szkoda, teraz sie ciesze na male rybcie, bo gupikowa coraz grubsza
pozdrowienia
-
Jesli nie odseparujesz pani gupikowej od jej dzieci, to po paru minutach dzieci nie bedzie. Zje je sama pani gupikowa, przy pomocy pana gupika.
-
-
Przesada, trzeba zapewnić kryjówkę w postaci gęstwinki roślin i nie ma co się bawić w odseparowywanie.
Uprawnienia umieszczania postów