Napewno masz w filtrze coś takiego jak część biologiczną i część mechaniczną.
ZAleca sie czyszczenie tylko części mechaniczenj(gabki,wata) a przynajmniej zostawienie jednego wkładu biologicznego nie ruszonego.
Ja w moim fluvalu mam 3 części biologiczne i jak czyszcze filtr to zawsze zostawiam 1 częśc biologiczną nieruszoną a mechaniczne czyszcze.

Jeżeli masz problemy z wodą to możliwe że go przekarmiasz. Nie zostawiaj resztek jedzenia(ryby,kurczaka) w akwarium bo to tylko przyśpieszy brudzenie wody.Woda nigdy nie bedzie krystalicznie czysta ponieważ czerwonolice to niestety bardzo brudzące zwierzęta.
Nie musisz wymieniać całej wody wystarczy ze np. raz na tydzien wymienisz 50-60% i styknie. Ale i tak musisz co miesiąć wymienić wszystko włącznie z czyszczeniem żwiru(tak jest w moim przypadku)

Ten filtr do zanieczyszczeń mechanicznych to daj w miejscu gdzie jest najwiecej zanieczyszczen. A o co chodzi z tym wylotem to nie czaje:/

Co do grzałki to zalezy. Producenci piszą ze nie wolno zanurzać ale z doświadzczenia wiem że wiele osób tak robi...
Podejrzewam że sama grzałka jest szczelna(napewno) ale co do kabla którego producent grzałkii nie jest to nie mam pewnośći.
Możesz zanurzyć tylko że wtedy w razie zniszczenia stracisz gwarancje.
Ale firma JBL jest dość dobrą firmą wiec ja bym zaryzykował.