ja mam polke na szynach przyklejony taki material porowaty, kupilam go w Niemczech, moze w Polsce juz jest, ale zolw mi rosnie, jest olbrzymi, w dodatku zgryzl caly podjazd czeka mnie tez wymiana wyspy, bo moj systematycznie podgryza stara i rozmiarowo juz niedlugo nie bedzie dostateczna dla mojego kolosa w dodatku obciaza ta wysepke, bo ciezki i niedlugo sie to pewnie zawali upps, choc trzyma sie juz od roku. mysle o pleksi,i kamieniach, ale slyszalam, ze ciezko cos przykleic, np mate przecizposlizgowa/ mam na mysli utrzymyewanie czystosci/ choc nie za ladnie to wyglada. mialam juz korzen powiedziano mi ze spreparowany, jak zolw byl maly i zrobilam malownicza wyspe z kamieniami na silikonie, ale plesnie byly i nic nie pomoglo, wiec zrezygnowalamz drewmna po wielu klopotach z odkazaniem wszystkiego, kiedys kleilam kamienie, ale zolw wyrosl z wyspy, wczesniej jeszcze mialam kamienie umocnione zwirem, z ktorego zrezygnowalam ze wzgedow kigienicznych, jak zolw byl malu. z moich doswiadzcen wynika, ze w wypadku duzego zolwia i dosc waskiego akwarium najlepsza jest polka, bo nie zabiera miejsca w basenie pozdrawiammarioh napisał(a):

> Polka podwieszana z pleksy rowniez sie sprawdza,a nie zajmuje
> przestrzeni plywalnej.