Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: filtracja

filtracja

poczytałam trochę na stronie jojka o zestawieniach kilku filtrów, no i najlepiej właśnie ten kubełkowy kupić ale ja się nie znam za bardzo na filtach i nie wiem czy dam radę to podłączyć te wszystkie rurki... rureczki zwłaszcza że w domu nie ma chętnych facetów do pomocy :P , więc zastanawiam się na sestawieniu dwóch zwykłych filtrów gąbkowych-jeden na dole jako filtr mechaniczny, a drugi na górze jako biologiczny,tylko nie wiem jaka firma była by dobra, może polecicie jakiś konkretny, no i nie wiem też jak powinnam dobierać moc bo przecież mi się zupa zrobi jak będą dwa filtry działały ! ewentualnie dodałabym denny ale to jakoś chyba trzeba też kombinować z tymi rurkami więc nie wiem :/ HELP!

Re: filtracja

kup kubelek... dwa wewnetrzne to slabe rozwiaznie, no jeszcze zalezy jaki zbiornik? jezeli wiekszy niz 150 L to tylko kubelek i ewnetualnie wewnetrzny przy dnie, a z podlaczeniem sie nie martw jest instrukcja i nawet dziecko podlaczy...

no tak mam nadzieję że trafię na w miarę czytelną instrukcję... jak miałam jeszcze rybki to kupiłam sobie odkurzacz do akwarium który trzeba podłączyć do brzęczyka...do tej pory nie wiem jak to podłączyć hehe chociaż nie uważam żebym miała niski poziom inteligencji... :P ale ten kubełek (hehe przypomina mi się reklama simplusa ) to trzeba chyba mieć specjalną szafkę no nie? i dziury chyba trzeba wywiercić w niej...kurcze no nie wiem :P no bo jak ta rurka idzie chyba dołem no nie ?

djtommi
    Guest

kubelek dziala tak ze jest to taki pojemniczek z ktorego wychodza 2 rurki ktore leca do akwarium i jedna pobiera wode z niego a druga wrzuca ta kora byla juz filtrowana. Nie trzeba specjalnych szafek, choc najlepiej zrobic dziurki w szafce zeby zakryc filtr ale tak samo mozesz postawic gdzies kolo akwa.

ale do kubełkowego to chyba gąbka jako wkład filtacyjny no nie?

najcześciej filtr jest wyposażony we wszystkie potrzebne wkłady filtracyjne, wystarczyć podłączyć i czekać aż sie wytworzą w nim bakteryjki i cieszyć się czystością w zbiorniku.... ;-)

dokladnie... nic dodac nic ujac...

no tak ale filtr trzeba często czyścić więc kolonia bakterii będzie mlutka :/ więc chodzi mi o to zeby spełniał on np. tylko zadanie filtra mechanicznego a biologicznego np. filtr gąbkowy

Filtry kubelkowe moga spelniac obie funkcje (mechaniczna i biologiczna) i tak jest najczesciej.Wlasnie po to kupuje sie filtr zewnetrzny,aby czyscic go rzadziej co wplywa bardziej korzystnie na kolonie bakteri nitryfikacyjnych i oczywiscie ze wzgledu na jego wydajnosc.

kublka nei bedziessz czysic czest o gdyz maly gabkowy bedzie zbieral grubsze brudy, a w kubelku bedzie kolonia bakterii...

Uprawnienia umieszczania postów