-
Re: filtracja
Czyszczenie nie jest kłopotliwe i bynajmniej (przy prawidłowym wykonaniu) nie spowoduje zagłady bakteryjek - z części biologicznej wymieniasz 1/2 wkładu, a częśc mechaniczną płuczesz w wodzie z akwa - nie w wodociągowej.
Jeszce uwaga a propos wyposażenia filtra we wszelkie potrzebne wkłady - mój (fluval 204) miał w zestawie ceramikę dla bakteri + węgiel, co jak dla mnie jest średnim rozwiązaniem. Węgiel po "pierwsze primo" wyjaławia wodę (co odczuwam jako barbarzyństwo jeśli chcemy utrzymać choć minimalną równowagę biologoczną w częsci wodnej akwaterrarium), a po "drugie primo" po jakimś czasie zaczyna dysorbować - więc należałoby go relatywnie często wymieniać. Teraz stosuję na początek filtusy ceramiczne "gładkie", a w następnych etapach ceramikę porowatą i chwalę sobe działanie filtra - woda kryształ + dobre parametry.
Ogólnie polecam kubełek - dobre efekty plus relatywnie małe nakłady pracy.
m.
-
ehem... no ale co to jest ta ceramika, ceramika porowata... ?
-
leepa napisał(a):
> ehem... no ale co to jest ta ceramika, ceramika porowata... ?
Zapędziłęm się - już wyjaśniam. Chodzi o wkład do filtra - takie małe walce z pustym środkiem, występujące w dwóch wersjach - porowate i gładkie. W porowatych bakterie nitryfikacyjne mają dużo zakamarków do osiedlenia się, natomiast gładkie pełnią rolę filtra mechanicznego.
-
aha aha już wiem mam zdjęcie w książce tylko ta jakoś inaczej sie nazywało albo wogóle nazwy nie napisali :]
-
Filtrację dobiera się raczej do mieszkańców akwarium (ich ilości, wielkości i intensywności brudzenia wody) a nie do ilości litrów.
Filtr kubełkowy ma tę wadę że nie zawsze jest go gdzie postawić i chyba sporo paprania przy czyszczeniu. Przemyśl może jakiś wewnętrzny ale wielokomorowy wtedy pierwsza gąbka będzie mechaniczna a następne warstwy biologiczne.
P.
Uprawnienia umieszczania postów