Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: swietlowka-odleglosc od podloza

noelka
    Guest

swietlowka-odleglosc od podloza

Pytanie moze i glupie, nie znalazlam niczego (a moze cos ominelam) uzywajac magicznego 'klikacza' *szukaj* wiec klepie posta. Czy odleglosc swietlowki reptil glo 8.0 od podloza ma znaczenie i czy jej dlugosc tez sie liczy? Jestem w trakcie budowy nowego terrarium o wysokosci 60cm. Chcialam tam wstawic 42cm swietlowke(to chyba ta najmniejsza). Sie nada dla legwana obroznego? Czy moze dluzsza i dac ja nizej? Gdyby ktos nie zrozumial chodzi mi o to, czy promienie uv dotra do zwierzaka gdy umieszcze swietlowke pod sufitem. Bylabym wdzieczna za sensowne odpowiedzi

Re: swietlowka-odleglosc od podloza

Ostatnio czytałem o jakimś źródle emitującym promienie UV nie pamiętam czy była to świetlówka czy żarówka, że ma ograniczony zasięg promieniowania. Ta o której czytałem miała 30-40cm. Może na stronie producenta znajdziesz jakieś dokładne dane...

Pozdrawiam Dominos

Karol Chłopecki
    Guest

Z tego co pamiętam to świetlówka max 40 cm od zwierza aby UV było skuteczne.Tyczy się to wszystkich świetlówek.Może być świetlówka wyżej ale wtedy przyda się jakiś korzeń lub półka, ale nie wiem czy legwanik będzie na nią właził.
    Pozdrawiam
    Karol

Max 30 cm

noelka
    Guest

dziekuje

miszi
    Guest

możesz jom wstawić lecz lepsze w tym celu będzie zwykła oświetlająca jedno miejsce żarówka np.30w dla legwana

Uprawnienia umieszczania postów