-
-
Re: Madziula oraz Laura i Filon
Te żólwie są za młode na określenie płci tak samo jak i na gody. Zresztą zaloty wyglądają tak, że niedoświadczony hodowca może stwierdzić, że żólwie gryzą się niemiłosiernie
-
no dobra...więc dlaczego Filon łazi za Laurą i stara się na nią wejść? Cały czas przy niej jest i wącha jej i pyszczek i ogon..po powąchaniu ogona po prostu na nią włazi!!
-
moze to są praktyki? tak jak u ssaków np. psów ;]
-
Takie chodzenie, włażenie i wąchanie może być po prostu manifestacją zainteresowania nowym mieszkańcem. U siebie też coś takiego obserwowałem, trwało to kilka- kilkanaście dni.
Zaloty u żółwi greckich to nie włażenie na siebie, w każdym razie nie tylko. Samiec uderza samicę pancerzem, gryzie, głównie w nogi, samica początkowo ucieka, później mniej lub bardziej ulega samcowi, on wspina się, zwykle przed i w czasie kopulacji wydając piskliwe dźwięki.
-
dobra- pare info z moich obserwacji...
Filon włazi na Laurę jak przy godach, jak mu się uda wejść to ogon podsuwa pod jej ogon, otwiera dziub i wydaje dźwięki- wygląda to śmiesznie.. czy to może być oznaka, że to para??
-
To już bardziej, choć nie wiem czy u żółwi nie dochodzi też do pseudokopulacji. Tylko że te żółwie są strasznie małe, jak na takie zachowanie, a siedmiocentymetrowa samica o wiele za mała na składanie jaj...
-
moje żółwie mają 7,2-7,6 cm plastrony..na karapaksie mają: Filon ok 11cm a Laura ok 10,5 cm.
-
Trzeba było tak od razu 11 cm samiec już zaczyna powoli dojrzewać. Niemniej jednak skuteczny rozród jest raczej niemożliwy.
-
Uprawnienia umieszczania postów