Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: praca w toku

praca w toku

przedstwiam moje nowe terarium dla żółwia greckiego. terrarium jak widac nie jest jeszce skończone, musz podłaczyć elektronike i wstawic przednią szybe. myśle ze za tdzien gora dwa żółw zmieni mieszkanko.
    terrarium ma wymary 130 dl, 85 szer i 60 wys, na zdjęciu po prawej stronie widac półke która będzie spoełniać wyse ciepla, bedzie do niej prowadzic droga o nachyleniu okolo 30st. zdecydowalem sie na polke gdyz moj zolw ciagle wazi na domek. polka ma wymiary 40 na 40 cm. dodatkowo jedna wyspa bedi jeszca na parterze.
    sciany wylozone sa kwarcytem kolorowym przyklejone na silikon a szczeliny wypelnione barwionym klejem atlasowym, nakladalem go tak aby zlikwidowac wszelkie ostrosci. te brazow plamy to modelowany stryropian posmarowany atlasem i obsypany piaskiem
    mysle ze prezentuje sie niezle, efekt koncowy bedzie jeszce lepszy

podrawiam czekam na komentarze

Re: praca w toku

na zdjeciu numer dwa widac zblizenie polki i sciany, a kurat prowadzilem testy temperatury, jak widac za ogrzewanie bedzie robil promiennik 100w na wysokosci 20 cm od podloza ogrzal je do 45 st a wiec musze je podniesc mysle ze na wysokosc 25 cm powinno byc ok. co o tym myslicie

pozdrawiam

wooow dla mnie super

adas_0
    Guest

Odlotowe twój żolwik bełdziem niał Full wypas

> jak widac za ogrzewanie bedzie
    > robil promiennik 100w na wysokosci 20 cm od podloza ogrzal je
    > do 45 st a wiec musze je podniesc mysle ze na wysokosc 25 cm
    > powinno byc ok. co o tym myslicie

A nie lepiej zmniejszyc do 75W ?

wrazie czego podlacze do sciemniacza, ale chce zeby en chodzil na pelnej mocy. po za tym na stepny jest 50 w a on nie nagrzewa tak dobrze, jezeli bedzie za goraco to albo podniose albo podlacze do sciemniacza i w ten sposob bede regolowal moc

pozdrawiam

Przy terrarium zamknietym nie wiele bedziesz mogl regulowac. Moze sie okazac za goroca w calym terra. Szczegolnie latem i zima jesli grzeja u Ciebie na maksa. Ja w podobnym terrarium mialam 60W + 15W czerwone 24 h/dobe.

pokoj w ktorym trzymam terraium aktualnie jst temperwtura 18 stopni. w suficie terrarium jest otwor w ktorym miala znajdowac sie szyba dla latwiejszej obslugi terrarium o wymiarach 30 szer i 70 dl+ na bocznej scianie wentylacja 60dl 15 szer na suficie 90 dl 15 szer

dodatkowo jeszcze dodam ze w terrarium w ktorym trzymam weza wymiary to 70 dl 40 szer 50 wys mam zainstalowany promiennik 50 watow i temperatura teraz to 28 stopni przy reguacji sciemniaczem. promiennik ma to do siebie ze nie daje swiatla i energia rozprasza sie bardzie skupionym strumieniem. zarowa grzeje w dol i na boki, a promiennik kieruje cieplo w dol

Zalezy jaka zarowka. U mnie w lato (jak jeszcze mieszkalam w bloku) szyby byly na stale uchylone bo bylo za cieplo. i jeszcze musialam uruchomic mechaniczna wentylacje.

Uprawnienia umieszczania postów