-
Re: praca w toku
> promiennik ma to do siebie ze nie daje swiatla i
> energia rozprasza sie bardzie skupionym strumieniem. zarowa
> grzeje w dol i na boki, a promiennik kieruje cieplo w dol
Wiesz, jako fizyk nie do konca moge sie z Toba zgodzic. tym bardziej, ze 100W promiennik to duzo wiecej ciepla niz 100W zarowka. Naprawde przemysl to jeszcze.
-
rozumiem ze sugerujesz mi nie zaslaniac tej przestrzeni przeznaczonej na szybe w suficie. na wyspie "pieto" planowalem uzadzic wyspe ciepla, jednak jest inne pytanie czy podejscie nie bedzie z strome ma nachylenie jakies 30 stopni tak okolo. pietro ma wysokosc 25 cm i prowdzi do niego podest o dlugoci 50 cm. zastanawiam sie czy nie podniesc podejscia u podstwy o jakies 3 cm wtedy znacznie zmniejszy to nachylenie
-
a powiedz mi czy nie stanie sie nic z plyta jezeli promiennik nagrzewa sie do 300 sta odlelosc od plyty wynosi 2-3 cm nie nastapi jakis samozaplon
jeszce przedemna kilka dni testow temperatury bede cie informowal o rezultatach
a co z wentylacja
-
> a powiedz mi czy nie stanie sie nic z plyta jezeli promiennik
> nagrzewa sie do 300 sta odlelosc od plyty wynosi 2-3 cm nie
> nastapi jakis samozaplon
> jeszce przedemna kilka dni testow temperatury bede cie
> informowal o rezultatach
A jaka to plyta ? Bo jakos wydaje mi sie za blisko. Boje, sie, ze przy tej temperaturze to nawet jak sie nie zapali to moze sie cos zlego z niej wydzielac.
-
osb
ale taka tempertaura jest na powierzchni samego proemiennika. szyba nad promiennkime 50 w nie nagrzewa sie bardzo dodatkowo jest zainstalowana w donicce i ona tez nie osiaga duzej temperatury a to dlatego ze promiennik nagrzewa sie w czesci glownej a na gwincie.
mam pytanie odbiegajace od tematu, zawsze myslalem ze joshi to mezczyzna,zjzalem dzisiaj w twoje dane, czy ten nick cos oznacza
-
> rozumiem ze sugerujesz mi nie zaslaniac tej przestrzeni
> przeznaczonej na szybe w suficie.
Albo zostawic sobie za suwe z mozliwoscia regulacji stopnia przesloniecia.
> na wyspie "pieto" planowalem
> uzadzic wyspe ciepla, jednak jest inne pytanie czy podejscie
> nie bedzie z strome ma nachylenie jakies 30 stopni tak okolo.
Wszystko zalezy od tego po czym zolw tak naprawde bedzie wchodzil. moje mialy wlasnie podejscie o podobnym nachyleniu. Taki trap sbity z patykow zebrowanych podluznie. Jednym slowem mialy sie za co czepnac pazurkami i smigaly ostro. Czasem tylko jak samica stanela na szczycie i se zastanawiala a samiec koniecznie chcial zejsc to wysylal ja na dol w trybie slizgowym A poniewaz trap mial barierke (ze wzgledu na to ze zolwi bylo kilka) to nie dzialo sie nic zlego
-
acha podczas pomiaru przy promeinniku zamieszczonym na wysokosci 20 cm, zainstalowny termometr w rogu odlegslosc 25 cm wskazywal temperature 19 st i byl zainstaloway wyzej niz podstawa promiennika
-
-
> acha podczas pomiaru przy promeinniku zamieszczonym na
> wysokosci 20 cm, zainstalowny termometr w rogu odlegslosc 25 cm
> wskazywal temperature 19 st i byl zainstaloway wyzej niz
> podstawa promiennika
Czy pomiar byl wykonany w sytuacji kiedy warunki sie ustalily ? to znaczy kilka dni terrarium dzialalo w pelnym 24 godzinnymn trybie ? Tylko takie pomiary maja jakis sens. Musisz wiedziec jak bardzo terrarium sie nagrzewa, jak bardzo i jak szybko stygnie. Jesli slabo stygnie to na drugi dzien nagrzeje suie jeszcz bardziej... Poza tym musisz sprawdzic jaka wilgotnosc sie utzrymuje. Jesli bedzie za sucho bedziesz musial zmniejszyc wentylacje. Jesli zmniejszysz wentylacje byc moze bedziesz musial zmniejszyc ogrzewanie. Do tego potrzebny jest konkretny rozruch terrarium i to najlepiej z podlozem, zalozonymi szybami itp.
-
masz racje wyjasnie to na rysunku
Uprawnienia umieszczania postów