Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: przestroga....

przestroga....

A raczej rada na przyszłość....... zrobiłem przed wczoraj nową półkę z desek dębowych (dębina nie gnije w wodzie..) była supeer, deseczki miesiąc lezakowały ładnie się susząc , oczywiście przed włożeniem do akwa zostały porządnie zlane wrzątkiem........ i po 2 dniach zonk! dębina zafarbiła mi wodę na ciemno żółty prawie bursztynowy kolor !!! (patrz zdjęcie..) Jaki z tego morał? przed włożeniem należy dębine moczyć w wodzie doputy dopuki nie przestanie farbić...... Z początku myślałem że to filtracja padła ale przy moich filtrach to mało prawdopodobne... a miałem taką czysciutką wodę..... trudno jutro czeka mnie wyławianie gadzin, rybek i podmiana 200 l wody ( i całą florę bakteryjną szlag trafi..) niestety człowiek uczy się całe życie.... ;-(

Re: przestroga....

każde korzenie i inne elementy drewniane powinno się moczyć (czy wygotować, nie pamiętam dokładnie) w osolonej wodzie

Nefra
    Guest

Dębina zawiera garbniki, któtych nie pozbędzie się przez leżakowanie - ono powoduje, że drewno nie odkształca się i to powinno trwać kilka lat .A wszystkie deski w tym kraju są robione z drewna, któde dopiero co rosło. Ale może trzeba metodą akwarystów - iść gdzieś, gdzie woda nie jest urególowana - rzeczka, rozlewiska, bagienko... i znaleźć drewno, które leży tam dużo czasu i zdążylo ściemnieć. Z takiego czegoś można coś wyciąć i potem gotować, gotować, w osolonej i w nie osolonej wodzie . A taka półeczka z naturalnego korzenia wygląda ciekawiej niż decha.
    Florą bakteryjną bym się nie przejmowała - garbniki nie powinny jej załatwić. Starzy akwaryści dorzucali do akwa po kilka szyszeczek olchy - aby właśnie wyzwolić garbniki, które farbowały wodę na lekki żółty kolor. Nie zdążyłam dopytać w jakim celu, ale coś to miało dawać pozytywnego. szyszeczki oczywiście wyparzali przed wrzuceniem.I była to proporcja 2 szt na ok 50 l. Nie wiem jak działają garbniki z dębiny.

Iwka
    Guest

A co myślicie o konarze brzozy, bo mam taki w domu i fajnie wygladalby w akwarium. Tylko jak go przygotować przed wlożeniem do wody??

Chodziło mi o to że po wymianie wody całą florę bakteryjną szlag trafi... bo ten odcień wody nie przypadł mi do gustu.... niestety musiałem włożyć starą półkę z desek sosnowych (które nie farbią wody..) a dębina będzie się moczyć.... (nie jest to świeża dębina, leżała dobre 10-15 lat) jak długo? pozyjemy zobaczymy...

Poza kolorem to nic takiego się nie stało... Mi też drewno nadaje lekki odcień - jasny brąz albo żółć. Bal by wyschnięty ale nie leżakował.
    No ale skoro tobie kolor przeszkadza to nie wiem czy doczekasz się na to aby twoja deska nie farbowała.

Może po prostu podmieniaj częściej przez jakiś okres, skoro już nie ma przyczyny to spokojnie się z czasem wyklaruje.

foczka81
    Guest

szyszki olchowe dają ten efekt wody o lekko herbacianym odcieniu jak również zwalczają glony(to chyba daje lekko kwaśny odczyn tak jak torf) to nie jest nic szkodliwego myśle że 1/4 wody można zostawić, flora bakt. odnowi się.

Nefra
    Guest

Mam nadzieję, że deskę wygotowałeś. W starym drewnie żyją sobie różne zwierzątka np chrobotek uwielbia stare deseczki.
    A brzoza jest dość miękkim drewnem i nie jest trwała, tzn rozsypuje się pod wpływem wilgoci. Zaczyna się od odpadania kory, a to największa dekoracja takiej gałęzi. A pod tą korą też lubią sobie mieszkać, albo składać jajeczka różne robaczki...

tak brzoza się nie nadaje.... moje deseczki dębowe choć były stare ale jare.... (co widać po kolorze wody..) twarde i bez śladu robactwa...

Uprawnienia umieszczania postów