-
Re: Jaja - koniec inkubacji
Witam!
Mam stepowce i je rozmnażam. Niestety nie posiadam zdjęć- nie dysponuję po prostu odpowiednim aparatem, ale jak tylko będę miał to oczywiście zrobię zdjęcia.
Nie wydaje mi się, że jest aż tak mało ludzi, którzy rozmnożyli jakiekolwiek żółwie- po prostu się o tym nie mówi... a szkoda- do tego celu służy chociażby takie forum.
Cóż... inkubuję jaja w zrobionym przez siebie inkubatorze, choć cały czas pracuję nad takim, który zapewni idealne warunki inkubacji i będzie mnie satysfakcjonował. Zastanawiałem się nad zakupem profesjonalnego, ale nie bardzo się to opłaca- chodzi mi o tego typu inkubatory, które są dostępne np. w Niemczech.
Jak już napisałem dochowałem się 6 młodych( przy dwukrotnej ilości składanych jaj niestety bardzo mało- człowiek uczy się na błędach ), co i tak uważam za wielki sukces. Niestety drobne zaniedbania i jeszcze brak odpowiedniego doświadczenia powodują, że inkubacja czasami się nie udaje- przez co jestem bardzo zły na siebie
:-). Jeszcze o jednej rzeczy należy wspomnieć- nie zimowałem żółwi. Wniosek jest taki, że sen, w przypadku żółwi stepowych, nie jest konieczny w ostatecznym odniesieniu sukcesu. Ważne jest, żeby trzymać samce( czasami nawet poszczególne samce oddzielnie ze względu na ich agresywność ) i samice oddzielnie. Oczywiście... niezimowanie również nie wpływa dobrze na ogólną kondycję żółwi. Uważam, że hibernacja ma znaczący wpływ na odpowiedni wzrost i jest naturalnym sposobem na przetrwanie niekorzystnego okresu w naturalnym środowisku- zimy.
W swoim profilu napisałaś, że samica żółwia stepowego złożyła jaja( troszkę zazdroszczę:-), ponieważ nigdy jeszcze nie inkubowałem 4 jaj jednocześnie ). Jak przebiega inkubacja? Jeśli pojawiły się banderole, to na pewno jaja są zapłodnione. Jestem szczęśliwy, gdyż wczoraj samica złożyła 2 jajka( standard 3 ). Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Życzę powodzenia!
Oprócz stepowców(2.3.2- roczne maluchy wyklute w kwietniu 2004 ) mam jeszcze samicę T. hermanni i samca T. kleinmanni( szukam dwóch samic ). Miałem Kinixys'a ale nie przeżył.
Pozdrawiam!!!
Uprawnienia umieszczania postów