-
Re: czy przygarnąć kolejnego żółwia?
Odbierzmy wszystkie żółwie tym złm ludziom i wsadźmy do kosza na brudną bieliznę, u nas i tak będą miały lepiej :P
-
ehem nie do kosza ale do troche godniejszych warunków ;]
-
Aleksandra pisze że ma żółwia w akwarium 120x40x60 jest ono za małe dla jednego osobnika. Przede wszystkim za wąskie. Pomyślcie o standardach 3 x długość karapaksu jako szerokość akwarium i 5 x długość karapaksu jako jego długość i powiększenie tych wymiarów przy każdym następnym żólwiu. A to są minimalne rozmiary dla dorosłego żółwia. Jak się mają w takim Akwa dobrze czuć dwa żółwie o długości karapaksu 25-30 cm ?? A to co podałem to są "nasze" polskie standarty które na całym świecie są uważane za barbarzyństwo. W Niemczech mówi się o dobrych warunkach jeśli żółw ma zbiornik o bokach nie krótszych niż 10 długości karapaksu. Zastanówcie się czy wprowadzając gada w takie warunki nie wpuszczacie go z deszczu pod rynnę ?
-
No widze,ze dyskusja przybrala na sile i ma niezle tempo.Przylaczam sie do zdania,ze docelowo takie akwa jest na dwa dorosle zolwie duzo za male,ale jak na razie moze nie byc miedzy nimi zadnych konfliktow i jednemu poprzez przygarniecie mozna uratowac zycie.Radzilbym jednak na przemyslenie do konca decyzji o przyjeciu nastepnej gadzinki i za rok/dwa nie byc na miejscu tych z dzialu oddam.Super jest miec dwa zolwie w jednym akwa,ale to "super" zaraz zaczyna sie robic horrorem.Trzeba inwestowac w wieksze zbiorniki,lepsza filtracje,wiecej jedzenia,czyli jednym slowem duzo kasy i sporo roboty przy nich.Wiem co pisze poniewaz sam posiadam trzy gadzinki i teraz najchetniej wrocilbym do jednej .Bede sie trzymal tak dlugo jak bede mogl i staram sie o w miare godne warunki dla nich - moze uda mi sie wreszcie je zagwarantowac.
Pozdrawiam.
-
7 lat, niezły wynik a jak na ironię losu czasem ludziom, którzy naprawdę się starają gady padają.
P.
-
ja w akwa trzymam 3 żółwiebo są jeszcze małe, mają dużo miejsca, ale mój tata zrobił błąd kupując tyle żółwi, bo co będzie jak urosnom?? Martwiesię bo szoda będzie odda odchowane gdzinki ;( apewno bde zanimi tsknić, ale postaram się o dobre warunki dla oich maluchów. Mam zamiar kupić jeszcze jedno akwa, ale 200 litrów i tam by były dwa a w 100 litrach by był jeden, martwie się ;(
-
hmm nie spodziewałam się takich kłótni pod moim postem..Żeby sprostować-chciałam zdecydować się na drugiego żółwia aby moja samica nie była samotna a przy okazji przygarnięty żółw miał lepsze warunki.Nie chce w żadnym wypadku sprawić aby w końcu oba były nieszczęśliwe- dlatego mój post!Dzięki za odpowiedzi-mimo wszystko teraz skłaniam sie pozostać przy jednym gadzie :/
Pozdrawiam!
-
Wierz mi,ze to naprawde lepsze rozwiazanie jezeli nie masz warunkow i nie chcesz przeznaczyc na nie duzo wiecej pieniedzy.Szkoda natomiast jakiejs gadzinki,bo naprawde moglaby miec u Ciebie lepiej niz u jakiegos "niedouczonego chodowcy".
-
Ja jestem niedouczonym hodowcom, mam żółwie tylko 8 i pół miesiąca :P
-
Uprawnienia umieszczania postów