Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: czy przygarnąć kolejnego żółwia?

Re: czy przygarnąć kolejnego żółwia?

nigdy nic nie wiadomo ale chyba bedzie dobrze

Leepa. Jak możesz doradzać takie rzeczy! Wiesz jakie są minimalne rozmiary akwarium? Wiesz że są to rozmiary MINIMALNE i już są zaniżone? Jak mają się żółwie nie pogryźć skoro będzie im tam za ciasno! Wyobraź sobie kota w szafie i spytaj się czy mu tam nie ciasno a potem dołóż drugiego obcego.

no przepraszam bardzo ale nie tylko ja tak pisałam, pozatym myślę że Alexandra i tak przyjmie tego żółwia i lepiej by było żeby nowy żółw mieszkał u niej niż gdyby kupił go jakiś mały bachor i wrzócił do słoika, oczywiście nie mówię że nie trzeba zapewnić odp. warunków ale moim zdaniem żółwiom będzie ok (choć lepiej by się czuły w większym akwa) To jest forum i ja wyraziłam tylko swoje stanowisko na dany temat. Przeciez nie karzę jej tak zrobić. Niech zdecyduje sama . A co do tych rozmiarów to pamiętajmy że zwierzęta to istoty żywe i należy być elastycznym.

foczka81
    Guest

nie, nie. kotów nie trzymamy w akwarium

ani w szafie ;] a tak wogóle to niezauważyłam żebyś jojek wcześniej nażekał na wilekość akwa tylko do szerokoości się przyczepiłeś ( a przecież mogą się mijać po jest jeszcze coś takiego jak pion, więc jeden dołem drugi górką :P ) no ale tak ja jestem zła i jak coś powiem to trzeba skrytykować uznam więc twą wypowiedź jako epizod... :P

Kiedyś miałem dwie żółwice tak po 15 cm. W akwaterrarium 100l o wymiarach 80x35x40. Było to dla nich za ciasno i niestety pogryzły się tak że jedna wylądowała u weterynarza. Musiałem jedną oddać. Mimo że zbiornik powiększyłem do 250 litrów to żółwice po leczeniu i rozłące (na uspokojenie) już się nie pogodziły. Akwarium Aleksandry część wodną ma o 10cm dłuższą i 5cm szerszą. Czy nadal myślisz że to jest OK i że "należy być elastycznym"?

powiedziałam że MOŻE BYĆ ok ale nie musi, a elastycznym trzeba być, bo mimo iż twoje akwa było dobre to one się nie zaakceptowały i dlatego musiałeś coś z tym zrobić, a winnym przypadku może być inaczej dlatego nigdy z tymi ropzmiarami nie wiedomo to już od żółwi zależy, moźe być tak że będą się tuliły a może być tak że jak je wpuścisz do jeziora to i tak jeden będzie drugiego tak gnał że znajdziesz na drugim brzegu zwłoki, "kazdy jeździeć ma swojego konia" i nie wiadomo więc tak dokładnie jakiego potrzebuje akwa, jeżeli żółwie się nie pokłócą to nie będzie im ciasno a jeżeli sie zaczną bić to i wielkie może się okazać za małe. :]

Jesteś strasznie uparta i nie umiesz przyznać racji.

Mimo że podałem argumenty że to akwarium JEST ZA MAŁE dla dwóch żółwi. I to, że zadarza się, że ktoś trzyma żółwie w takich warunkach i żółwie się nie gryzą to nie znaczy że tak może być. To jest dla nich ciasnota i męczarnia. Są to ZŁE warunki. Wbrew temu co mówisz wiadomo jakie warunki są minimalne dla tych żółwi jak również ich zachowania.

Wymyślasz bzdury że żółw zagoni drugiego na śmierć w jeziorze, albo że jak się nie kłócą to nie jest im ciasno. Zejdź na ziemię i przestań pleść głupoty. A skoro lubisz porównania do koni to odpowiednim tutaj będzie zamknięcie dwóch koni w jednym boksie i niewypuszczanie na wybieg.

nie mówiłam że zagoni na smierś ale ze zabić może jak sie uprze to i w dużym bo w domu nawet w sporym akwa to trudno sie schować

foczka81
    Guest

proszę, to już jest żenujące:/ uważam że jeżeli Aleksanadra ma na myśli przygarnięcie żółwia (nie kupno) to jak najbardziej popieram. To w jakich warunkach ludzie trzymają swoje żółwie, przerasta wszelkie wyobrażenia. Widziałam czerwonolicego który 7 lat spędził na podłodze mieszkania a jadł tylko w zlewie. Trzeba sprawdzić czy będzie konflikt czy nie, ale spróbować naprawdę należy. Nie podoba mi się gadanie o idealnych wymiarach akwarium, to jest śmieszne patrząc na obecną sytuacje tych żółwi, akwarium ma być w miarę możliwości jak największe ale przedewszystkim: zdrowy rozsądek

Uprawnienia umieszczania postów