-
Już może być tylko gorzej...
Kiedyś pisałem, że mojej gadzinie sie poprawia, poprawiło sie, ale znowu jest gorzej. Co chwila oddycha bardzo szeroko otwartą buzią jest bardzo wiotki głowa buja sie na wszystkie strony jak go przechyle jutro lece do weta tylko nie wiem czy dotrwa. To drugi żółw tylko ze teraz żółtolicy i umiera on na tą samą chorobe co jego poprzednik nie wiem co robie źle.
Akwarium dosyć duze jak na wielkość żółiwa starczy jeszcze na rok później będe musiał kupić większe. Grzałke mam zamontowaną obok fltra.Nad wyspą jest lampa biurkowa (narazie). Żłów w tej chwili leży na wyspie z otwartymi oczami wpatrzonymi nie wiadomo gdzie. Ostatnio jak weszedł do wody to spieprzał az woda chlupała, a temperature wode mam odpowidnią bo 28'C. Akwarium w tej chwili mam przykrytą szybą z otwarami, chiałem mu zwiększyc temp. powietrza.
Nie wiem co mam już robić jedyne co narazie moge to iść do weta.
Ciekaw jestem waszej opini.
Pozdrawiam.
-
Re: Już może być tylko gorzej...
jak dla mnie to lampa biurkowa to za malo-za zimno mu tam, brak u Ciebie w opisie UVB wiec i tu moze tkwic blad, co do temp wody ja bym dal 25-26!!! i moze brak mu urozmaiconego pokarmu!!!!!
w kazdym badz razie bzycze powodzenia i trzymam kciuki za wyzdrowienie!!!!!!!!
-
on już od 3 miesięcy nie je nie wiem jak mu podawać jedzenie skoro nie chce jesc. Chyba za późno sie wybieram do tego weterynarza. Nie wiem czemu ale moi koledzy którzy maja żółwie nie trzymaja ich w odpowiednich warunkach(mają zamałe aqwarium i karmia je tylko mięsem) a zyją im dosyć długo jeden z 15 lat.
-
W przypadku choroby, jak czytałem, zalecane jest podniesienie temperatury wody, nawet do 30 stopni, co udaje gorączkę żółwia. Oczywiście nie wiadomo, czy teraz może pomóc, zaszkodzić raczej nie powinno.
Oczywiście taka temperatura tylko na czas choroby
-
Musze sie nie zgodzic z tym,ze brak oswietlenia UVB lub zle karmienie (wiele osob karmi tym co szkodzi,a jednak zolwie sie dostosowuja) moze spowodowac smierc.Rowniez za mala zwykla lampka tego nie uczyni,chociaz duza roznica temperatur woda/powietrze moze spowodowac chorobe.Jest to naprawde niepokojace,ze to juz drugi zolw u Ciebie umiera i najlepiej bylo by jakbys opisal wszystkie warunki panujace w twoim akwa i jak postepujesz z sama gadzinka (puszczasz na spacery,co podajesz do jedzenia itd.)
-
jeżeli karmisz żólwia jednym pokarmem i tylko nim to robisz błąd! ŻÓŁW potrzebuje białko, roślinek itp... Niech se żyje te stworzenie dobrze, mooim zdaniem nie jestes doświadczony.
Ps.: Lampka biurkowa?? A jak wpadnie do wody to co będzię?
-
żółw musi mieć UVB i bardzo ważne jest urozmaicona jedzenie to jest BARDZO WAŻNE TO PODSTAWA no i co pół roku powinno się chodzić do weta aby wykryć ew. choroby
-
Bardzo dziwne stwierdzenie i nie bardzo wiem na jakiej podstawie :
"no i co pół roku powinno się chodzić do weta aby wykryć ew. choroby"
Mysle,ze jezeli nie ma po co to nie trzeba sie do niego wybierac.Zolwie bez lampy UVB rowniez da sie chodowac i nie ma to jakis strasznych konsekwencji,chociaz nie polecam osobiscie.Co do diety zgadzam sie w 100% i wlasnie tu jest najwiecej problemow z gadzinkami co do ich kondycji zdrowotnej i wygladu .
-
!!!!!!!!!! jak to nie trzeba UVB !! to jest podstawa bez UVB organizm żółwia nie będzie wchłaniał wapna i dostanie krzywicy ! (no chyba ze mieszkasz w australii i możesz żółwia także w zimę na słońce wystawiać) A co do tego weta również się z tobą nie zgadzam. Trzeba conajmniej raz na pół roku do specjalnego weta chodzić, bo dość trudno jest wykryć chorobę, a jak sam ją zauważysz to już będzie za późno na leczenie bo żółwie ciężko leczyć. więc chyba lepiej to wykryć wcześniej?
-
masz racje teoretycznie, UVB być musi i trzeba to mieć w swoim terrarium ale z doświadcznia znam wiele żółwi które od małego rozwijały się bez UVB i maja idealne skorupy bez cienia krzywicy:/
Uprawnienia umieszczania postów